L'Alinghi i altres 11 sindicats, entre ells el 'Desafiament Espanyol', van consensuar un text i es van donar com data límit el pròxim 15 de desembre per a ratificar-lo a una reunió a Ginebra, però l'Oracle ja ha anunciat que no ho rubricarà perquè, segons ell, no considera este esdeveniment "la legítima America's Cup".

El club de San Francisco, que prosseguirà amb la seua pugna als tribunals, ha fet pública hui una carta enviada pel seu comodor, Marcus Young, al seu homòleg de la Societat Nàutica de Ginebra, Pierre-Ives Firmenich, en què mostra el seu malestar pel que considera una vulneració de l'essència i el reglament de la competició.

"Cal un 'Challenger of the rècord' qualificat, fort i independent i ara es planteja un tipus de regata diferent, però sense molts competidors de primer nivell, sense patrocinadors importants, sense tindre en compte els 157 anys d'història de la competició", diu la missiva.

El Tribunal Suprem de Nova York va declarar "invàlid" al Club Nàutic Espanyol de Vela (CNEV) per actuar com 'Challenger of Rècord' i poder consensuar amb Alinghi el protocol per a la pròxima edició de la America's Cup.

El Desafiament Espanyol va crear el CNEV per a poder convertir-se en el primer equip que desafiava al guanyador de la 32 edició de la America's Cup, en un intent de retindre la regata a València davant dels dubtes que existien per part del propietari d'Alinghi, Ernesto Bertarelli.

Este club nàutic va ser denunciat per Oracle al no complir algun dels requisits per ser primer desafiador, com és organitzar anualment una regata en aigües obertes i tindre activitat. El CNEV no té socis, la seua seu és la mateixa que ocupa el Desafiament Espanyol en el Port de València i el seu organigrama està compost pels membres de la Reial Federació Espanyola de Vela (RFEV), on el seu president era el vicepresident de la RFEV, Manuel Chirivella.

En les altres tres participacions d'un equip espanyol en la America's Cup van ser dos clubs els que van desafiar als equips vencedors de torn. En 1992 va ser mitjançant el Muntanya Real Club de Yates de Bayona amb el 'Espanya V Centenari', mentre que en 1995 (San Diego) i en 2000 (Auckland) es va unir el Real Club Nàutic de València i van abonar al 'Rioja Espanya' i al 'Bravo Espanya', respectivament.