L’absència de la millor atleta espanyola del 2008, Marta Domínguez, sempre és important, però l’equip estatal femení que correrà diumenge el Campionat d’Europa de Cros a Brussel·les provarà d’acostar-se a la victòria per conjunts, i a les dues medalles individuals, aconseguides l’any passat a Toro. Al capdavant, una Rosa Morató que ja fa temporades que té els europeus de camp a través hivernals en el punt de vista, com una de les cites importants de la temporada, més fins i tot que uns mundials colonitzats per les atletes africanes.

Morató ha fet una bona temporada, fins ara, amb poques proves, però ben seleccionades. Va començar amb una victòria al cros castellanomanxec i va continuar amb un setè lloc, el millor entre les atletes estatals, al cros internacional de Sòria i la cinquena en el de Llodio, el 30 de novembre passat, l’última prova que ha corregut fins a aquests moments.

La bagenca explica que «m’he entrenat bé i em trobo en un bon moment, potser millor que l’any passat». De totes maneres, és coneixedora de la dificultat d’un campionat d’aquest tipus i que, a més, enguany tindrà la dificultat de no competir a casa, com va succeir l’any passat, quan va córrer en un circuit que ja coneixia, com el de Toro. Així, recorda que «vaig ser tercera, però entre les primeres hi va haver molt poca diferència, amb la qual cosa entre tenir un bon dia i un dia no tan bo pots passar de ser al podi a caure a la desena posició. Serà qüestió de les sensacions que tingui el dia de la cursa per veure en quin lloc puc quedar».

Morató viatja avui mateix des de Barcelona en un vol directe fins a Brussel·les, amb la qual cosa s’estalvia l’habitual transbord a Madrid. Les previsions meteorològiques indiquen que diumenge farà fred a la capital belga i el cel estarà tapat, però que no hi plourà ni diumenge, ni els dies anteriors, amb la qual cosa el recorregut no estarà enfangat. Reconeix que «no coneixeré el circuit fins que arribi a Brussel·les. En teoria em beneficia un que tingui les màximes dificultats possibles, però no ho pots dir mai, la temporada passada el de Toro era pla i també em va anar bé».

El ventall de rivals que tindrà Morató és molt ampli, ja que no hi ha cap clara favorita. Destaca un sòlid equip portuguès, amb Ines Monteiro al capdavant i d’altres aspirants a la victòria, com ara Dulce Felix, que ja va superar Morató al cros de Sòria. Una altra de les que van quedar a davant de la navarclina a la ciutat castellana va ser la italiana Elena Romagnolo. També cal tenir en compte la britànica Heyley Yelling, campiona el 2004, tot i que ja té 34 anys, i les atletes d’origen africà nacionalitzades. Hi haurà la baixa de Julie Coulaud, la francesa segona l’any passat.