Quan s'afronta una marxa de resistència com la Rasos de Peguera-Manresa, de 78,5 quilòmetres de recorregut, es pot fer de diverses maneres. Una és des del vessant competitiu, ja que es tracta d'una més de les cites que componen el Campionat de Catalunya de Marxes de Resistència. És el cas del guanyador de l'edició d'aquest any, Jaume Folguera, del Falcons de Sabadell, que va batre una nova plusmarca amb un temps estratosfèric de 7 hores i 34 minuts. Més d'onze hores més tard va arribar el darrer dels 102 participants que van acabar. Tots dos tenen mèrit, a la seva manera, per completar tot el recorregut de la divuitena edició de la marxa.

La participació d'enguany va ser sensiblement inferior a la del 2008. Aleshores, però, s'havia batut un rècord de participació, amb un total de 163 persones, de les quals havien acabat 147. Les 102 que han finalitzat en aquesta ocasió, però, són ben valorades per l'entitat que cada any organitza la marxa, el Centre Excursionista de la Comarca de Bages (CECB).

El bon temps va marcar la marxa d'enguany, que va començar dissabte a la nit als Rasos. No es pot dir que els excursionistes es puguin queixar de la meteorologia, ni massa freda ni massa calorosa durant la nit, tot i que aquells que van haver de caminar força estona durant el matí d'ahir van arribar a tenir calor i tot.

La calor, però, no la va notar gaire un Folguera que, enguany, ja ha acabat amb un bon registre alguna altra de les proves del calendari de marxes de les comarques de la Catalunya central, com ara la Núria-Queralt. El recorregut, a més a més, no va tenir cap dificultat, ja que les temperatures i la climatologia dels darrers dies han estat benèvoles i no va caldre evitar zones amb massa fang ni massa aigua. Això va beneficiar el marxador que va arribar en primera posició, que va poder seguir un ritme constant i va aconseguir un registre que serà complicat de poder igualar o millorar en edicions posteriors.

La superioritat de Folguera va ser tan gran, que el segon classificat, Rafael Carmona, va arribar a Manresa una hora i cinc minuts més tard, i aquest encara va arribar vint minuts abans que el tercer, Juan Carlos Escute. Aquests tres van ser els que es van prendre més seriosament el fet d'aconseguir un bon registre, ja que el quart classificat ja no va arribar fins al cap de més d'una hora.

La marxa d'enguany es va desenvolupar sense gaires problemes, i només 23 dels participants van haver de deixar la prova abans que finalitzés. L'únic ensurt va ser a la nit, quan un dels marxadors no va veure uns fils elèctrics, que eren correctament senyalitzats, i es va lesionar. Va ser traslladat fins a un centre mèdic on van veure que les lesions no tenien gaire importància. També hi va haver les dues o tres caigudes inevitables en aquest tipus de marxa. La curiositat la van protagonitzar els membres d'algun control que, mentre feien temps i esperaven els marxadors, encara van poder trobar algun rovelló.