Toyota, primer fabricant mundial de vehicles, va anunciar que per raons econòmiques es retira de la Fórmula 1. Aquesta retirada implica que des de la temporada que ve no comptarà amb escuderies japoneses.

"Toyota Motor anuncia els seus plans per retirar-se del Campionat de la Fórmula 1 al final de la temporada 2009", que va concloure diumenge passat, assenyala el gegant japonès en un comunicat.

Toyota va confirmar així les informacions publicades pel diari "Mainichi" i s'uneix a altres firmes nipones que han decidit abandonar l'alta competició del motor, com Honda a la Fórmula 1, o Suzuki i Subaru al Mundial de Rallies.

Toyota, que aquest any va acabar cinquena al Mundial de constructors de la F1, va començar a participar en aquesta competició el 2002 i els seus plans eren continuar fins a 2012, però la crisi, que l'abocarà a dos exercicis fiscals consecutius de pèrdues, ha provocat la seva retirada precipitada d'aquest campionat.

"En considerar les activitats del motor de competició, Toyota Motor ha decidit retirar-se de la categoria, tenint en compte la greu situació econòmica actual", ha indicat el fabricant nipó.

L'empresa japonesa divulgarà els seus resultats financers en el primer semestre fiscal, d'abril a setembre, que es preveuen continguen de nou voluminosos números vermells.

Segons l'agència local Kyodo, la decisió presa avui per Toyota pretén rebaixar el cost milionari de la seva participació en l'alta competició i ara espera trobar un comprador a Europa per la seva escuderia de Fórmula 1.

Honda, que es va retirar de la F1 al final de la temporada 2008, va vendre la seva escuderia a Brawn GP, guanyador aquest any de la competició amb el pilot Jenson Button.

En el seu comunicat, Toyota Motor agraeix el suport dels aficionats de l'alta competició per "el seu càlid suport" i assegura que tractarà d'aconseguir la millor solució per als empleats de la seva escuderia i aquells que es veuen afectats per aquesta decisió.