Toyota, primer fabricant mundial de vehicles, va anunciar ahir que, per raons econòmiques, es retira de la fórmula 1, que des de la pròxima temporada no tindrà cap escuderia japonesa. "Toyota Motor anuncia els seus plans per retirar-se del campionat de la fórmula 1 al final de la temporada 2009", assenyala el gegant japonès en un comunicat. Toyota va confirmar així les informacions publicades ahir pel diari Mainichi i s'uneix a altres firmes nipones que han decidit abandonar l'alta competició del motor, com Honda a la fórmula 1, i Suzuki i Subaru en el mundial de ral·lis.

Toyota, que aquest any ha acabat cinquena en el mundial de constructors de la F-1, va començar a participar en aquesta competició el 2002 i els seus plans eren continuar fins al 2012. Però la crisi, que l'abocarà a dos exercicis fiscals consecutius de pèrdues, ha provocat la seva retirada precipitada d'aquest campionat. "En considerar les activitats del motor de competició per al pròxim any i més enllà, des del mitjà termini, Toyota Motor ha decidit retirar-se de la fórmula 1, tenint en compte la greu situació econòmica actual", indica el comunicat. L'empresa japonesa divulgarà avui els seus resultats financers del primer semestre fiscal, d'abril a setembre, i es preveu que hi hagi números vermells contundents.

L'Associació d'Equips de Fórmula 1 (FOTA) va fer públic un comunicat en el qual manifesta la seva "decepció" i "tristesa" per l'anunci de la marca japonesa. Per la seva banda, la Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) va anunciar la seva preocupació després de conèixer que Toyota, amb efecte immediat, i Bridgestone, quan acabi la pròxima temporada, abandonen la fórmula 1, i va insistir en la importància de reduir costos. "Els anuncis fets aquesta setmana per Toyota i Bridgestone de la seva retirada de la fórmula 1 són una preocupació per a la FIA", assenyala en un comunicat.