La Lliga de Futbol Professional (LFP) va descartar ahir, de moment, fer una vaga per protestar per la pujada de l'IRPF als jugadors estrangers (del 24 al 43 %), i va optar per formar una comissió de negociació amb els poders públics per parlar de l'aplicació d'aquesta mesura i altres qüestions que afecten el futbol professional.

El president de la LFP, José Luis Astiazarán, va anunciar l'acord unànime de l'Assemblea, sense necessitat de votació, per formar aquesta comissió, que integraran els presidents del Reial Madrid (Florentino Pérez), Sevilla (José María del Nido), el Numància (Francisco Rubio) i Nàstic de Tarragona (Xavier Salvadó), a més del mateix president de la lliga.

Deu presidents de Primera i quatre de Segona, al costat de representants de la resta de clubs, es van reunir a la seu de la lliga. L'absència més destacada va ser la del màxim mandatari del Barça, Joan Laporta, que va lamentar fa uns dies que l'acord parlamentari per modificar l'IRPF s'hagi fet sense tenir en compte els clubs.

Sense pronunciar-se sobre si una falta d'entesa en la negociació amb els poders públics podria portar finalment a una vaga, Astiazarán va emplaçar a la celebració d'una nova assemblea, el 19 de novembre, que adoptarà decisions oportunes "en funció dels avenços" o "acords aconseguits amb els representants del govern i el Parlament". Astiazarán, que va comparèixer al final de la reunió acompanyat dels components de la comissió, va justificar la decisió de "no adoptar cap mesura de pressió per facilitar la col·laboració i l'entesa i a la recerca d'un diàleg urgent i eficaç".

Astiazarán va descartar que la patronal es precipités en parlar d'una possible vaga després de l'aprovació al Congrés de la Llei de Pressupostos per al 2010, que incrementa del 24 al 43 % l'IRPF dels treballadors estrangers residents a Espanya, amb rendes anuals superiors a 600.000 euros.

El Barça pacta en brut

Joan Oliver, director general del Barça, va assegurar que la política de l'entitat és "pactar sempre les retribucions en brut i no salaris nets" i que, en qualsevol cas, els jugadors que tributen com a nacionals formen "el pes de la massa salarial de la plantilla", per la qual cosa la incidència d'aquesta llei seria menor en el cas blaugrana que en el d'altres equips.