L'avianès Marc Coma, que va acabar tercer l'etapa d'ahir, va ser penalitzat amb 22 minuts per excés de velocitat durant la primera etapa del ral·li Dakar Argentina Xile, disputada dissabte, per la qual cosa cau del tercer al catorzè lloc de la general de motos. En aquesta segona etapa va destacar el segon lloc del navassenc Joan Manel González Pedregà en quads, que se situa líder de la general.

Segons fonts de l'organització del ral·li, l'excés de velocitat es va produir en el punt de control 24 de l'etapa de dissabte, entre Colón i Córdoba, en el qual el pilot avianès circulava a 136 quilòmetres per hora, quan el màxim permès era de 90. Un comissari de la cursa va explicar que la penalització no es va conèixer fins a la matinada, per la qual cosa no van poder modificar l'ordre de sortida de l'etapa ni comunicar-ho al pilot, que se'n va assabentar ahir pels periodistes a l'arribada a La Rioja.

"Estic sorprès perquè no ens van notificar que hi hagués res malament, però bé, a veure si s'hi pot fer alguna cosa", va dir l'avianès. Coma va explicar que va tenir problemes: "durant la primera etapa hi va haver uns moments en els quals no funcionava bé el GPS i vam demanar que el canviessin, ens el van canviar a la nit però en cap moment no ens van dir que hi hagués res malament". El pilot de KTM-AMV, però, rebutja llançar la tovallola. "S'ha de tirar endavant, la situació de la cursa canvia perquè en ser vint minuts al darrere se'ns posa tot en contra. Intentarem lluitar fins a l'últim quilòmetre i escalar posicions per aconseguir quelcom positiu", va explicar.

La penalització suposa caure al 14è lloc per Marc Coma i ara es troba a 22 minuts i 37 segons del líder de la classificació de motocicletes, David Casteau. En l'etapa d'ahir, la segona del Dakar 2010, amb un recorregut de 294 quilòmetres entre Córdoba i La Rioja, es va imposar el francès David Frétigné, 43 segons davant del seu compatriota David Casteau, un minut i vuit segons més ràpid que Marc Coma i gairebé tres minuts abans que Cyril Despres. L'igualadí Jordi Viladoms (KTM-AMV) va acabar setè, a 7:46 del líder, i puja al cinquè lloc de la general, mentre que el manresà Gerard Farrés (Aprilia) se situa vuitè després d'acabar en la desena posició a 10:52 del líder.

'Pedregà' puja al capdamunt

El pilot navassenc de quads Joan Manel González Pedregà va ser segon a la segona etapa, en la qual es va imposar el francès Hubert Deltrieu, i es col·loca primer de la classificació general amb un avantatge de 2:37 sobre Alejandro Patronelli, actualment segon classificat.

Pedregà va ser el perseguidor principal de Deltrieu i va finalitzar el recorregut 2 minuts i sis segons darrere del francès. Els germans argentins Alejandro i Marcos Patronelli van ser tercer i cinquè, respectivament, mentre que el txec Josef Machacek va viure una etapa per oblidar, ja que va perdre més de 42 minuts.

En l'etapa d'avui els pilots donaran la benvinguda a la sorra i a les dunes. Les ciutats argentines de La Rioja i Fiambalá seran unides per 441 quilòmetres, els últims 182 cronometrats, que inclouen un sector de 30 km de dunes.