La selecció nacional del Brasil ha iniciat amb una gris victòria (2-1) sobre Corea del nord el seu camí al Mundial de Sud-àfrica, en un partit corresponent al Grup G, el mateix en què també estan enquadrades Portugal i la Costa d'Ivori, i que s'ha decidit després de les úniques espurnes de qualitat de Maicon i Robinho.

El combinat 'carioca' s'ha enfilat al lideratge de la seva agrupació en aquesta primera fase després de les 'taules' sense gols d'ibèrics i africans, tot i que ha hagut d'esperar per dominar el marcador fins que la màgia que professa el 'jogo bonito' de les seves arrels s'imposés a la desídia que proposa el bloc liderat per Dunga.

Ja des del començament del partit, la disciplina nord-coreana ha estat la que ha sorprès el tutejar a la favorita i el buscar la meta d'un recuperat Julio César. De fet, el principal perill dels asiàtics ha portat l'empremta del líder del seu vestidor, l'ariet Tae-se Jong, la velocitat del qual ha dificultat la posició de la defensa 'verdeamarelha'.

Davant de la sorpresa de la 'Penta', els pupils de Jong-Hun Kim han continuat amb el seu particular guió, basat en la pressió asfixiant a la zona de creació sud-americana i en el ràpid contraatac. Així, la 'ventafocs' del campionat ha prosseguit amb el seu esquema davant de la ineptitud de les files brasileres.

I és que la històrica selecció mundialista a penes ha aixecat aplaudiments de les grades banyades de 'torcedors'. El Brasil s'ha presentat sense ambició, amb un joc pla i gris com ho exemplifica el seu doble pivot faixador compost per Gilberto Silva i Felipe Melo, i amb escassa verticalitat en els últims passis.

Alhora, l'escassa presència de Kaká --encara desaparegut-- i d'Elano en el desplegament ofensiu han deixat el càrrec del timó a Robinho i a Maicon. El primer, l'únic virtuós i amb tints imaginatius sobre el camp; el segon, un punyal des del flanc destre amb centres enverinats a l'arc rival, han estat els únics a accelerar el ritme apàtic de la 'canarinha'.

Ja en els últims minuts d'aquesta primera meitat, la número u de la classificació de la FIFA ha avançat metres després de recular Corea del Nord a la seva àrea. Aleshores s'han aguditzat les carències dels brasilers, que, sense trobar buits, buscaven el dany a partir de llançaments improbables des de lluny.

Maicon guia la reacció carioca

La tornada dels vestidors, una jugada, a 'priori' aïllada, ha canviat el signe del partit. L'autor ha estat Miacon, un dels jugadors més cotitzats de l'actual mercat d'estiu, i l'encarregat de desembussar la direcció dels de Dunga en 'colar' hàbilment un xut creuat al primer pal després de deixar-lo lliure el porter Myong-Guk Ri.

Ara, oberta la veda, la rereguarda de la 'Fúria comunista' ha patit el cansament dels batalladors 45 minuts inaugurals i ha avançat les seves línies. Aquesta circumstància l'ha aprofitada Robinho, qui ha assistit entre línies a l''sky blue' Elano perquè imposés la tranquil·litat i per 'relaxar' la dubtes entorn de la 'canarinha'.

Mentrestant, amb el resultat a favor, s'han anat succeint les incorporacions sobre el camp de diversos animadors del joc brasiler, com Alves o Nilmar. Malgrat l'evident millora, Corea del Nord ha trobat un forat per l'esquerra amb Ji Yun Nam, qui ha accedit sense dificultats per batre amb classe a Julio César.

D'aquesta manera, el Brasil ha debutat sense festa i amb un aprovat just en terra sud-africana davant de l'aparent selecció més feble de l'anomenat 'grup de la mort', el G, ja que tant Portugal com la Costa d'Ivori presenten més rèdits. Per part seva, el bloc asiàtic, un desconegut per al futbol occidental, ha plantat cara i confia a fer el mateix en els seus partits restants.