El Cros de l'Ametlla de Merola, cita clàssica del calendari català d'inici de temporada, arribarà aquest diumenge a la 22a edició, amb la participació assegurada de prop de 500 atletes, entre les curses sènior, infantil i aleví. El caràcter popular, combinat amb l'alt nivell, s'ha convertit en un dels principals atractius de la prova de l'Ametlla.

Els organitzadors preveuen arribar avui als 450 inscrits en la cursa sènior, entre els quals hi haurà els blaugrana Pol Guillén i Meritxell Calduch, que es van imposar en la darrera edició. Per a la manresana, serà la desena participació, i per a Guillén, la setena. També de la primera línia del fons català hi haurà José Manuel Granadero (CA Igualada), segon classificat l'any passat a només nou segons de la victòria i després d'un pols emocionant que va implicar els sis primers participants.

També s'hi ha inscrit Benito Ojeda (Adidas Domingo Catalán), que als 44 anys continua al capdavant de les competicions i que correrà a l'Ametlla per desena vegada. Una de les participacions més esperades serà la de Javier Cortés Huete, que hi torna després de l'edició del 1996, en què va establir el rècord de la cursa en 30'27". L'actual campiona de Catalunya de mitja marató, Teresa Pulido (Canal Isabel II), es perfila com la gran rival de Calduch en el seu debut a l'Ametlla de Merola.

La ubicació del cros en el calendari atlètic, just quan arrenca la temporada, també és un reclam de la cursa. A més de ser un espai de retrobament entre els atletes després de l'estiu, "va molt bé per posar-te les piles", va destacar ahir Calduch.

Amb 10.000 metres, el circuit és un altre dels grans al·licients del cros, ja que integra els terrenys boscosos amb els trams d'asfalt pels carrers del poble. La cursa sènior començarà a dos quarts d'11 del matí, davant de la plaça del Teatre, i tindrà l'arribada al costat de la zona esportiva de l'Ametlla.

La competició utilitzarà el sistema del xip groc per al registre del temps i puntua doble per a la novena Lliga Internet Championchip. En aquesta cursa, en què els atletes no es podran inscriure el mateix dia, hi ha tres modalitats de preu: 12 euros per als participants que ja tinguin xip propi; 15, per als qui no en tinguin en propietat, i 25 per als qui se'n comprin un.

Hi haurà premis en metàl·lic per als sis primers classificats, tant en categoria masculina com en femenina, i altres reconeixements i bonificacions especials. Els atletes que compleixin la vintena edició tindran la inscripció gratuïta i rebran un obsequi commemoratiu; per als qui sigui la desena cursa, també hi haurà un record.

Les curses infantils

El cros disputarà la versió aleví, per als infants menors de 12 anys, i la infantil, per als nascuts entre el 1995 i el 1998. La cita dels més menuts té un circuit de 1.200 metres, i la infantil, de 4 quilòmetres. Per a aquestes curses (a partir de dos quarts de 10 del matí), l'organització sí que acceptarà la inscripció el mateix dia, per 10 euros, o bé per 8 de forma anticipada.

Per a més informació i inscripcions es pot consultar la web www.ametllademerola.cat. El Cafè Nou de l'Ametlla i la botiga esportiva Atleta's Domingo Catalán són els dos punts on els esportistes es poden inscriure al cros de forma presencial.