Pepe Cuevas, veí de Collbató, es reuneix a Pamplona amb un dels grans mites, Miguel Indurain, i un altre llegendari, Marino Lejarreta. De cop, els dos ciclistes es dirigeixen a la càmera i confirmen que seran a la segona Volta a Montserrat en bicicleta de muntanya, La Portals, el 10 d'abril. Va ser la sorpresa que tenien reservada els responsables de la marxa, que es va presentar ahir al Casinet de Collbató, per homenatjar Melcior Mauri, ja que fa vint anys va guanyar la Vuelta Espanya, on va compartir podi amb aquests dos ciclistes.

Per a Mauri, el vídeo amb Indurain i Lejarreta va ser tota una sorpresa que el va emocionar. "Ser entremig d'ells dos al podi de la Vuelta va ser un gran orgull i estar junts a La Portals vint anys després serà un plaer". "No em va costar gens convèncer Indurain i Lejarreta. Van dir que sí de seguida, perquè volien ser amb Mauri", va revelar Cuevas, president del Club Esportiu La Taca de Collbató, organitzadora de La Portals.

Juntament amb aquests tres ciclistes, la volta tindrà la participació del guardiolenc Josep Pesarrodona, que va ser campió de la Vuelta Espanya el 1976. I dels també exprofessionals Roberto Heras, Àngel Edo i Josep Lluís La- guia, l'homenatjat de la primera edició de La Portals. Un altre dels participants destacats serà el martorellenc Israel Núñez, que ara es dedica a la bicicleta de muntanya.

Tot i la participació de ciclistes inscrits en l'elit, La Portals és una cita popular. Envolta la Muntanya de Montserrat, amb un itinerari de 55,6 quilòmetres i 1.400 metres de desnivell positiu acumulat que enllacen els quatre portals d'entrada a la muntanya, Collbató, el Bruc, Marganell i Monistrol.

El recorregut tindrà dos canvis respecte a l'any passat; amb sortida des de Collbató, els ciclistes travessaran el nucli històric del poble. "És un lloc preciós que volíem ensenyar", va explicar Cuevas. Passat el Bruc i can Maçana, l'altra modificació serà a Marganell, on es canvia un tram de carretera per un de pista forestal. "L'any passat, els ciclistes van trobar que hi havia una mica massa d'asfalt", va explicar Cuevas. A més de la volta principal, se celebrarà la Pedalada Solidària, amb un recorregut de 10 quilòmetres.

Ampliació de les places

Tot i que l'any passat se'n va celebrar la primera edició, les inscripcions es van haver de tancar quan encara faltaven setmanes per a la celebració de la marxa, ja que es va arribar al límit fixat dels 1.000 participants. Enguany, els organitzadors han ampliat les places a 1.500 ciclistes per a La Portals i 200 per a la Pedalada Solidària.

Els responsables de la marxa també van destacar la responsabilitat respecte al medi ambient i la sensibilitat pel territori. Sobretot per això, les places tenen sostre. "Després de la demanda de l'any passat, creiem que 1.500 és un número idoni i segurament no s'ampliarà", va dir el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio.

L'alcaldessa de Collbató, Josefina Martínez, va dir que, per al municipi, que és "una mica dormitori", La Portals significa "l'oportunitat de fer poble i territori en una jornada lúdica de contacte amb la natura i que funciona gràcies a molts voluntaris". "És una iniciativa per unir els municipis del voltant de la muntanya", va afegir Aparicio. Una altra dimensió de la volta és la solidària i, després que l'any passat va col·laborar amb la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER), ara ho fa amb La Marató de TV3, amb un projecte que vol tenir continuïtat.