La 22a edició de la Pirena va celebrar ahir al matí la festa de clausura al Palau de Congressos i Esports d'Alp, a la Cerdanya, després que se'n decidís canviar la ubicació tradicional, a l'estació de La Molina, per l'amenaça de fred polar. L'alemany Tom Andres (Pirineus Catalunya/Happy Dog) s'ha convertit enguany en el primer múixer que aconsegueix quatre triomfs en la ruta blanca dels Pirineus. En la categoria de gossos nòrdics, el guanyador va ser el ceretà Lázaro Martínez i en esquijòring, el txec Pavel Porubsky.

La jornada festiva va posar la cirereta ahir a la Pirena Advance 2012 i prop de 2.000 persones es van donar cita a Alp per veure de prop els múixers i els seus gossos, que enguany han exhibit un alt nivell esportiu, amb duels apassionants fins les darreres jornades. En aquesta edició, també ha destacat una presència cada vegada major de dones en el top ten de la classificació general.

Després de disputar-se catorze etapes en quinze dies pels Pirineus aragonès, català, andorrà i francès, Tom Andres va segellar la seva tercera victòria consecutiva en trineus, a més del triomf de 2008, i es va ratificar com un dels múixers insígnies de la Pirena.

En l'última jornada, que va tenir lloc a l'estació francesa de Plateau de Beille divendres, Andres va sumar l'onzena victòria d'etapa, seguit pel navarrès Iker Ozcoidi (Ternua/Canun), segon a la general, i l'alemany Ullrich Kuhn, que va poder girar full d'un inici desastrós en la ruta i va remuntar posicions fins a acabar setè en la classificació final. El txec Pavel Pfeifer va ser el tercer de la general.

Entre els deus primers, es van situar el basc Itoitz Armendáriz (Grandvalira/Ternua), sisè, i el català Kiko Vallespí (Acana/Terres de l'Ebre), novè. Per la seva banda, el debutant Sergi Puig (Port Ainé/ Serveis Panella) va adjudicar-se el premi al millor rookie, concedit als múixers debutants, en finalitzar onzè i l'equip format pel càntabre Jorge Ruiz i el madrileny amb discapacitat Felipe Cartas (Advance/Anima Strath) van aconseguir la dissetena plaça.

El triomf del 'rei dels llops'

L'etapa de Plateau de Beille també va servir per coronar campió en la categoria de gossos nòrdics Lázaro Martínez (Prullans.net), que després de patir en les últimes jornades per conservar el liderat, va firmar el títol amb un triomf en l'últim dia. Martínez, conegut amb el sobrenom de rei dels llops, va imposar-se en la darrera etapa a la seva gran perseguidora, l'alemanya Tamara Schlemmer (Vaquèira-Beret), segona a la general. El podi de la classificació general el va completar el cantàbric Jesús Martínez (Advance).

Entre els participants d'esquijòring, Porubsky (Vaquèira-Beret) va rellevar en el palmarès la seva esposa, Jana Porubska, que enguany va participar-hi com la seva mà dreta. En aquesta categoria, els múixers txecs van fer triplet, ja que Michal Zenisek (Andorra) i Václava Kuriková (Pirineus Catalunya) van situar-se en la segona i tercera posició, respectivament. Entre els múixers de l'estat espanyol, el millor va ser el jove Víctor Carrasco (Andorra/Tuga Active Wear), novè. Un altre dels participants destacats en la Pirena 2012 va ser l'expilot de motos i aventurer mediàtic Álvaro Bultó, que va completar per primera vegada la ruta blanca pels Pirineus.