L´Assignia canviarà alguns homes que han estat peces importants en el seu joc en la lliga Endesa. Al Congost tenen decidit que ni Sergiy Gladyr ni Micah Downs no continuaran dins de la plantilla a la propera temporada. En canvi, s´ha fet arribar una proposta de renovació a Justin Doellman, segon màxim anotador del campionat i un dels jugadors més ben valorats a la competició; però l´ala-pivot americà ha preferit no donar una resposta, vol esperar que és molt probable que la seva excel·lent actuació d´enguany li porti més ofertes d´equips amb més potencial esportiu i econòmic que l´Assignia, on ha estat el jugador més ben pagat de la plantilla.

Qui té molts números per ser un dels jugadors importants en l´exercici vinent és Adam Hanga, l´hongarès pel qual van apostar l´estiu passat Pere Capdevila (el director esportiu) i l´entrenador Jaume Ponsarnau. En el moment de fitxar-lo, se´l va firmar per tres temporades; és a dir, que li queden dos anys més. La progressió del jugador apunta a un element de gran capacitat i molt versàtil. Però en cas de voler marxar el 2012 o el 2013, el Manresa cobraria uns diners estipulats en la seva clàusula, com en el seu dia va passar amb Guille Rubio i Rafa Martínez.

La continuïtat és la paraula per als tres veterans de la plantilla. Són tres jugadors que coincideixen en l´edat, 33 anys, i en la implicació mostrada en la pista i el vestidor. Javi Rodríguez ha estat el timó de l´equip i ha acabat de millor assistent de la lliga Endesa. El cas de Josh Asselin és molt similar: després de dos anys molt obscurs, ha tornat a Manresa i ha recuperat el seu paper de jugador emblemàtic. Pel que fa al capità Román Montañez, tot i que està minvant la seva presència en minuts a la pista, es considera que la seva funció com a cohesionador és bàsica. Les renovacions de tots tres dependrà de les negociacions que en breu s´han d´establir.

Canvis en la posició d´ala

Ni el brillant final de temporada que ha protagonitzat l´ucraïnès Gladyr ni la proclamació de Micah Downs fa uns dies com a jugador revelació de la lliga han decidit l´Asisgnia Manresa a mantenir-los en el projecte. L´un i l´altre tenen un any més de con- tracte, però hi ha clàusules de trencament que poden fer efectives tant el club com els jugadors. Ambdós han ofert partits de gran mèrit, però la relació amb ells en el dia a dia no ha estat sempre la ideal. L´Assignia intentarà arribar a un pacte amb els agents per ingressar alguns diners. En pocs dies, l´equip del Congost, fins i tot, podria fer alguna incorporació en aquesta posició d´ala alt, que és la que tindrà més canvis d´un any a un altre.

Un cas diferent és el de l´escocès Kieron Achara. El pivot va tenir ben aviat una integració exemplar i ha fet una contribució molt efectiva com a tercer pivot. Malgrat això, es valora si cal renovar-lo o no, si cal un model de jugador diferent. Com passa en totes, o gairebé totes, de les decisions del club manresà, el factor econòmic té un pes primordial. Això afecta, en la seva mesura, el pivot targarí Pierre Oriola. Els tècnics estan satisfets de la seva aportació als entrenaments i de la seva evolució, però també s´ha de tornar a plantejar si una cessió a un equip de la LEB Or és interessant per a la seva formació. En tot cas, el supòsit passaria per aconseguir que el quart pivot de l´Assignia cobrés una quantitat assequible.

És segur que Álex Hernández es mantindrà com el segon base; quan va arribar el 2010, el compromís va ser per quatre anys, i li´n queden dos. No hi ha dubtes tampoc sobre Palsson, ja que l´islandès té contracte i és una de les apostes de futur.

Finalment, hi ha el cas del tècnic Jaume Ponsarnau. Té contracte fins al 2014, però en els darrers dies s´han sentit tota mena de rumors, alguns dels quals el vinculaven al Lagun Aro de Sant Sebastià. Diumenge, després del partit contra el Barça, ell mateix es va manifestar satisfet de treballar en el Manresa i de continuar-hi. Per al club tampoc no hi ha dubtes, però el seu prestigi creix i és a l´aparador.

L'Adéu de dos dels ales

SERGIY GLAYDR:

23 anys, 1,97. Ha jugat les tres temporades al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

8,4 punts (36% en triples) i 21 minuts

- Li queda una temporada de contracte, però tant ell com el club es poden desvincular

MICAH DOWNS:

25 anys, 2,01. Ha jugat l´última temporada al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

11,3 punts (56% en tirs de dos) i 23 minuts

- Li queda una temporada de contracte, però tant ell com el club es poden desvincular

Difícil renova

JUSTIN DOELLMAN:

27 anys, 2.04. Ha jugat l´última temporada al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

16,8 punts (2n màxim anotador de la lliga), 5 rebots i 1,4 recuperacions. 30 minuts

- Acaba contracte, l'Assignia li ha plantejat la renovació, però s'espera que tingui ofertes de la lliga Endesa i de fora.

La incògnita

KIERON ACHARA:

28 anys, 2.07. Ha jugat l´última temporada al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

6 punts, 3,4 rebots i 0,8 taps. 18 minuts

- Acaba contracte, la seva continuïtat dependrà tant de criteris econòmics com esportius, tot i que ha fet un any molt satisfactori

Voluntat de renovar els tres veterans

JAVI RODRÍGUEZ:

33 anys, 1.88. Ha jugat l´última temporada al Manresa en la seva segona etapa al club, ja hi va ser en el període 2007/2009.

- Mitjanes 2011/12:

3,8 punts, 4,2 rebots i 6,2 assistències (líder de la lliga). 27 minuts.

- Acaba contracte, es vol que continuï sent el base titular

JOSH ASSELIN:

33 anys, 2.10. Ha jugat l´última temporada al Manresa en la seva segona etapa al club, ja hi va ser en el període 2006/2009

- Mitjanes 2011/12:

12,7 punts, 4,2 rebots i 0,9 taps. 27 minuts.

- Acaba contracte, es vol que continuï sent el pivot de l'equip; si renova es convertirà en l'estranger amb més partits al club

ROMÁN MONTAÑEZ:

33 anys, 1,91. En l'equip des del 2008. En la seva segona etapa al club, el santjoanenc n'és el capità.

- Mitjanes 2011/12:

6,2 punts, 1,5 rebots i 1,8 assistències. 22 minuts.

- Acaba contracte, es gestionarà la seva continuïtat, potser amb menys presència en pista però com un referent al vestidor.

Tenen contracte i es preveu que continuïn

ADAM HANGA:

23 anys, 1,99. Ha jugat l´última temporada al Manresa.

- Mitjanes 2011/12:

7,8 punts, 2,9 rebots, 1,9 assistències i 1,4 recuperacions. 21 minuts

- Té dos anys més de contracte i una important clàusula de rescissió. L'hongarès ha estat una de les grans troballes de l'Assignia, jugador poli- valent, amb un gran físic i encara en progressió.

ÁLEX HERNÁNDEZ:

22 anys, 1,89. Ha jugat les dues últimes temporades al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

2,2 punts i 1,3 assistències. 13 minuts

- El base murcià va fitxar el 2010 per quatre temporades, li´n queden dues més. Les millores

en el físic i la confiança l'han de confirmar com un jugador ACB.

PIERRE ORIOLA:

19 anys, 2,06. Ha jugat les dues últimes temporades al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

1,1 punts i 0,6 rebots. 5 minuts

- És un projecte de futur de l'Assignia i el que s'ha de decidir és si en l'exercici vinent es mantindrà a la primera plantilla o serà cedit a un LEB. Depèn de qüestions esportives i econòmiques

HAUKUR PALSSON:

19 anys, 1,97. Ha jugat l´última temporada al Manresa

- Mitjanes 2011/12:

1,3 punts i 0,8 rebots. 8 minuts.

- L'islandès ha completat la plantilla i ha donat una gran impressió, per actituds i possibilitats.

Continuarà a la primera plantilla manresana

L'entrenador

JAUME PONSARNAU:

41 anys. Fa sis temporades que és al Manresa, cinc a la lliga ACB

- Ha aconseguit el dotzè lloc en la darrera temporada, amb 15 victòries i 19 derrotes

- Té contracte fins al 2014. Tant ell com el club volen continuar