Els penals (2-4) van donar a Itàlia el bitllet per a les semifinals de l'Eurocopa 2012, en les que es mesurarà amb Alemanya, un accés merescut per futbol, per ocasions i ambició davant una decebedora Anglaterra, que va reviure la seva maledicció dels llançaments des dels onze metres i va quedar eliminada.

El combinat britànic, que s'ha acomiadat de sis dels últims vuit grans tornejos de la mateixa forma, en la tanda de penals, mai va proposar el suficient per guanyar l'equip de Cesare Prandelli, un bloc convincent, que ha crescut en joc i que ha canviat el catenaccio passat per un futbol de més talent. Itàlia, que va tirar vint vegades a porteria per només quatre del seu adversari, ja és a semifinals. No trepitjava aquesta ronda de la competició continental des de fa dotze anys, en l'Eurocopa de 2000. Ara s'enfrontarà a Alemanya, en un partit històric, entre campions del món i favorits en qualsevol competició en disputa.

Va tenir més ocasions Itàlia, més dominadora, el ritme al mig camp era per a De Rossi i Pirlo, i va contraatacar Anglaterra al tram final de la primera part, acabada amb empat sense gols, amb més oportunitats i possessió del conjunt de Cesare Prandelli, que també va manar en el segon temps. Ja mereixia marcar Itàlia, que va perdonar a Anglaterra. Primer De Rossi amb una remata fallida quan tot apuntava al gol, i després Balotelli, amb un xut massa centrat que es va trobar amb Joe Hart després d'un rebuig a l'àrea, van desaprofitar noves opcions davant una Anglaterra superada pel futbol i la profunditat del seu rival. No va millorar Anglaterra, encomanada a alguna genialitat de Rooney, ni va marcar Itàlia, ja amb els dos equips amb més por, més pendents d'arribar a la pròrroga que de buscar la victòria abans del minut 90, una sensació que va continuar en el temps extra en el cas dels britànics, de nou amb el pes del xoc per als italians. Un intent de Balotelli, un centre-xut de Diamanti que es va estavellar al pal o un gol anul·lat per fora de joc a Nocerino van donar més arguments ofensius a Itàlia per sentir-se més prop de les semifinals, on va avançar en una inquietant tanda de penals. Allà on Pirlo hi va posar la calma en un extraordinari gol estil Panenka i Young i Ashley Cole les dues errades decisives.