El pastor Hilari Novillo de Santpedor i la seva gossa Witney han guanyat el 25è concurs Internacional de Gossos d'Atura de Prades (Baix Camp). El canongí Jose Maria Pleguezuelos i el seu gos King han quedat en segona posició. Un miler de persones no s'han volgut perdre aquesta cita, la tercera prova del campionat dels Països Catalans, una xifra d'assistència que es ve repetint any rere any i que demostra que el públic de Prades és molt fidel. Només un dels gossos participants ha estat de raça d'atura catalana, i és que queda la raça autòctona ha anat perdent instint i es fa difícil que els pastors la utilitzin en els concursos. La promoció de la raça és una de les assignatures pendents de la Federació.

El concurs Internacional amb gossos d'atura de Prades ha celebrat aquest diumenge les noces de plata. S'han complert 25 edicions d'un concurs pensat per a la preservació d'una tradició cultural i ramadera de la qual es tenen els primers antecedents a la primavera de l'any 1936, amb un documental sobre gossos australians. Als Països Catalans el primer concurs de gossos d'atura es va celebra l'any 1948 i s'ha anat consolidant amb diferents certàmens a totes les demarcacions catalanes i altres indrets del territori catalanoparlant.

Malgrat la llarga trajectòria del concurs, queda pendent la recuperació de la raça d'atura catalana que amb el temps i els encreuaments de races ha anat perdent instint i s'ha anat deixant d'utilitzar per als concursos. Joan Musté, president de l'Associació del Concurs de Prades, ha explicat que el gos d'atura de raça pura costa molt d'ensinistrar perquè no conserven l'instint d'anar darrera les ovelles i és un gos molt calmat. "És un gos molt treballador i els pastors el prefereixen tenir un gos d'atura per al treball del dia a dia però són molt lents a l'hora de reaccionar a una ordre concreta", ha apuntat Musté.

Als concursos, com el més important és el temps amb què els animals segueixen les ordres i aconsegueixen tancar el ramat al corral, els gossos d'atura no són ràpids. En el Prades hi ha participat dotze pastors i 13 gossos. Els gossos i els pastors han de superar dues fases per guanyar el concurs i tenen un temps màxim de 5 minuts per fer entrar els ramats als corrals. El guanyador s'endú un premi econòmic, que és més elevat si el gos és de raça catalana. Així, la federació intentar incentivar la seva recuperació.