Els clubs de la Lliga de Futbol Professional (LFP), enfrontats pel repartiment dels ingressos dels drets televisius, van signar ahir una "treva" a l'espera que les negociacions entre els dos operadors que retransmeten els partits, Mediapro i Canal Plus, es tradueixin en un acord. "Hi haurà partits aquest cap de setmana, que se celebraran en l'horari previst", va dir el president de la LFP, José Luis Astiazarán, en un senyal de la calma que va sorgir de la reunió a la seu d'aquest organisme.

L'escenari triat per a la signatura de l'alto el foc en el qual el president del Consell Superior d'Esports (CSD), Miguel Cardenal, va anomenar "guerra del futbol", va ser l'Assemblea General extraordinària convocada per la LFP, en la qual per primera vegada des de fa temps representants dels bàndols enfrontats en el conflicte es van asseure en una mateixa taula.

Les fonts consultades per Efe van assenyalar que va ser precisament la presència de Cardenal, que manté bones relacions amb totes les parts, la que va animar els clubs rebels (Athletic de Bilbao, Atlètic de Madrid, Betis, Celta, Espanyol, Getafe, Granada, Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Reial Societat, Sevilla i Saragossa) a anar finalment a la LFP.

Així, es va poder veure un representant del Sevilla, malgrat que dilluns el seu president, José María del Nido, va assegurar que no viatjaria a Madrid després de qualificar de "falta de respecte" la decisió de la LFP de convocar una Assemblea General (amb els clubs de Segona) enlloc de la Junta de Primera Divisió en la qual els rebels haurien tingut la majoria.

Un inici amb normalitat

Després de gairebé tres hores de reunió, l'única conclusió que es va fer pública és que la Lliga començarà, tal com estava previst, aquest cap de setmana. Ho va confirmar la LFP en una breu nota al seu web, en la qual assenyala que l'Assemblea "ha estat un fòrum de debat en el qual s'han tractat diferents qüestions de l'actualitat del futbol professional".

La presència dels rebels i la confirmació de la data d'inici de la competició en els horaris ja establerts prèviament són senyals que la reunió va servir per apaivagar els ànims, ja que els 13 clubs havien arribat a amenaçar amb retardar l'inici del campionat si no s'atenen les seves demandes.

Bones paraules i intencions

Les declaracions d'alguns dels seus representants a la sortida de la LFP revelaven, però, que havien decidit aparcar les seves reivindicacions a l'espera que Mediapro i Canal Plus, que mantenen contactes des de fa dies, arribin a un acord com més aviat millor, potser abans del cap de setmana.

Així, Enrique Cerezo, president de l'Atlètic de Madrid, va qualificar de "positiva" la reunió i va dir que aquesta pot marcar el començament d'"una bona amistat" entre la LFP i els clubs crítics amb aquest organisme. Mentre que el president de la Reial Societat, Jokin Aperribay, va assegurar que la possible plantada a la primera jornada "no s'ha discutit".

"El que busquem és la col·laboració, que els operadors arribin a un acord", va afegir Aperribay, mentre que el president de la LFP, José Luis Astiazarán, va anar una mica més enllà en assenyalar que continuarà havent-hi reunions "importants" aquesta mateixa setmana per avançar i buscar una solució "en un parell de dies".

El CSD fa de mitjancer

Finalment, Cardenal, que s'ha erigit com un "home de pau" i que dilluns va emplaçar directament a Mediapro i a Canal Plus a "abandonar tota postura d'intransigència", va insistir ahir en aquesta qüestió, tot suavitzant els termes. "És molt important que els operadors aconsegueixin, i els ajudem, un acord en què es trobin còmodes", va dir el president del CSD, que va picar l'ullet a les cadenes per dir que confia que "puguin rendibilitzar les importants inversions que realitzen".