E

l mestre escaquista Paul Morphy (1837-1884) va inventar un escac i mat amb dues peces secundàries, l'alfil i la torre. Dissabte, el seleccionador holandès Louis van Gaal va patentar un altre revolucionari moviment, encara que en el futbol: canviar de porter a la tanda de penals. Després d'estavellar tres pilotes als pals i castigar el porter costa-riqueny Keylor Navas en 120 minuts, la impassible cara de Van Gaal traspuava preocupació per primera vegada al Mundial. S'enfrontaria al porter del Llevant, que va aturar un penal crucial de Grècia en els vuitens, en una nova tanda.

En l'últim sospir de l'esgotadora pròrroga, el porter titular Jasper Cillessen, amb una notable parada en el seu compte, una rematada de Marco Ureña, minuts abans, va donar pas a Tim Krul. "Pensem que ell era el més adequat per a una tanda de penals. És un jugador que pot arribar a totes les cantonades de la porteria", va explicar el seleccionador holandès als periodistes.

Tim Krul, porter del Newcastle anglès d'1,93 metres d'altura, acabava de parar càstigs màxims, un a Bryan Ruiz i un altre a Michael Umaña, que segellaven el pas a semifinals davant de l'Argentina de Leo Messi.

Altres grans moviments

L'inusual moviment de fitxes va desconcertar la majoria, però l'extècnic de l'Ajax, Barcelona, AZ Alkmaar i el Bayern de Munic sabia que el moment podia arribar. No havia esgotat els tres canvis possibles en previsió d'una tanda des dels onze metres. Aquesta ha estat l'única lliçó de tàctica del tècnic, de 62 anys, durant el Mundial de Brasil. És cert que el seu joc no enamora, però els resultats són innegables.

En el primer partit va anul·lar Espanya amb una línia de cinc defenses, amb dos laterals de llarg recorregut. L'esquerre, Daley Blind, de 24 anys, va ser un extrem més per servir a la davantera oranje, que va destrossar els espanyols (1-5).

Davant d'Austràlia, empatava en el descans. L'extrem Memphis Depay va reemplaçar el defensa Martins Indi, que s'havia lesionat, i va anotar el gol del suat triomf (2-3). I davant de Xile, també amb una línia de cinc defensors, van decidir en els últims quinze minuts dos jugadors de la banqueta: Leroy Fer i el propi Depay. Els vuitens davant de Mèxic van ser una nova lliçó a futurs entrenadors. Va obrir el camp amb l'ingrés Depay i va col·locar Klaas-Jaan Huntelaar per Robin van Persie. Huntelaar va anotar el penal decisiu en el temps extra. L'oranje havia remuntat en els últims sis minuts.

Descobridor de talents

El proper entrenador del Manchester United se sent censurat per la premsa del seu país per jugar amb un 5-3-2. En els quarts davant de Costa Rica, però, va prescindir d'un mig centre i va posar Depay com a titular. Hi havia fins a quatre atacants en l'onze. L'holandès, discret migcampista dels 70 i 80 que va fer carrera a l'Sparta Rotterdam, és un especialista a treballar talents en creixement i no té por de posar-los. En els clubs, ja va fer debutar Xavi, Puyol i Andrés Iniesta, al Barça, i va pujar l'alemany Thomas Müller dels juvenils a l'equip professional del Bayern de Munic. El penúltim pas que posarà a prova el perspicaç Van Gaal és potser el més espinós: frenar Leo Messi a les semifinals.