Per molts torneigs de futbol que s´hagin fet a la història és difícil que trobem un equip tan favorit per aconseguir el triomf com l´Hongria del 1954. L´Aranycsapat, l´equip daurat entrenat per Gusztav Sebes, va arrasar a Europa durant cinc anys. No va participar en el mundial de Brasil ´50, però va guanyar l´or amb una gran facilitat als Jocs Olímpics d´Hèlsinki, el 1952, i havia estat el primer equip que havia vençut Anglaterra a domicili, amb un 3-6 a Wembley que va entrar a la història del futbol.

L´equip magiar era màgic. Amb la introducció d´una figura que avui ens és tan coneguda com el fals nou, en la personal de Nandor Hidegkuti, disposava d´una davantera extraordinària que completaven Czibor, Kocsis, Puskas i Toth, un porter fabulós com Gyula Grosics, i d´altres jugadors de complement. El Honved, el gran equip del moment, era qui n´aportava més.

La resurrecció alemanya

Alemanya, ara amb el cognom Federal, tornava a l´alta competició després de la Segona Guerra Mundial. El tècnic, Sepp Herberger, havia configurat un equip basat en el Kaiserslautern, gran conjunt del moment, però amb aportacions de molts equips per intentar fer un bon paper. Sobre el paper no tindrien res a fer contra els hongaresos i d´altres rivals, com uruguaians o brasilers, però era un moment de reafirmació nacional després del gran conflicte bèl·lic.

En una primera fase estranya, els dos equips es van trobar i Hongria va vèncer per 8-3. No era gaire significatiu perquè els alemanys van jugar amb suplents. Els magiars van tenir més problemes per passar ronda amb partits complicats amb Brasil i Uruguai i Alemanya va anar creixent fins arribar al partit decisiu del campionat.

«Das Wunder von Bern»

«La meravella de Berna» és el partit més important del futbol alemany. La Mannschaft era la víctima propiciatòria un 4 de juliol plujós al Wankdorf Stadion de la capital suïssa. I més quan Hongria es va avançar amb un gol de Puskas, en aprofitar un rebot als 4 minuts, i un altre de Czibor, en treure partit d´una errada del porter Turek, als 6.

Al minut 20, però, el partit ja estava empatat. Morlock es va avançar a Grosics i va fer l´1-2 i Rahn va rematar una pilota morta després d´una falta de Schäfer al porter hongarès per empatar. El duel va ser increïble, ple d´ocasions, sobretot d´Hongria, que el porter Turek va arribar a desviar fins i tot amb la cara, i dos pals, d´Hidegkuti i Kocsis, que van fer créixer la llegenda dels pals quadrats d´aquell estadi.

Tot es va decidir al minut 84. En un contraatac alemany, el defensa Lantos rebutja una centrada des de l´esquerra i la pilota cau a peus del jugador del Rot-Weiss Essen Helmut Rahn, que jugava d´extrem dret. Para la pilota, finta l´entrada d´un defensa i xuta amb l´esquerra per superar l´estirada de Grosics. La sorpresa més gran de la història dels Mundials, polèmica anys després per estudis sobre un possible dopatge dels alemanys, era un fet.