Tofiq Bakhramov té un estadi amb el seu nom a la ciutat on va néixer, Bakú. Allà és un ídol per la seva trajectòria com a àrbitre en l’antiga Unió Soviètica. Tot i ser d’Azerbaijan, Bakhramov és conegut arreu del món com «el línier rus». Va ser el col·legiat que va prendre la decisió més controvertida, polèmica i equivocada de la història del futbol: donar com a bo el tercer gol d’Anglaterra a la final del Mundial 1966 contra Alemanya.

Va ser al minut 11 de la primera part de la pròrroga, amb 2-2 al marcador, quan el davanter centre anglès Geoff Hurst, un tanc del West Ham United, que ja havia fet el primer gol dels anglesos, va recollir una pilota del seu company Alan Ball. Es va regirar i va xutar. La pilota va picar al travesser i va botar a terra darrere del porter Tilkowski. Havia entrat?

Mundial polèmic

El Mundial 66 havia arribat a la final entre anglesos i alemanys enmig de polèmiques. En la primera fase, els àrbitres havien permès una duresa extrema que va acabar amb Brasil eliminat i Pelé, lesionat. En els quarts de final, un col·legiat alemany va dirigir l’Anglaterra- Argentina i va crucificar els sud-americans. En reciprocitat, un anglès va arbitrar l’Alemanya-Uruguai i va fer el mateix amb els charrúas. Després de dos torneigs de domini americà, la Copa havia de tornar a Europa.

Anglaterra i Alemanya Federal van arribar a la final a Wembley el 30 de juliol. El partit va ser preciós. Els visitants es van avançar amb un xut de Haller al minut 12. Sis més tard, Hurst empatava en rematar de cap una falta llançada per Moore. Peeters va semblar que donava el triomf als amfitrions al minut 78 amb un xut potent, però al 90, el central Weber empatava en aprofitar un rebot en Schnellinger dins de l’àrea.

Dos gols il·legals

Calia la pròrroga. Anglaterra la va dominar a l’inici i va posar a prova el porter alemany fins que va arribar La Jugada. Després que la pilota botés i que un defensor alemany la rebutgés, l’anglès Hunt va celebrar gol. El col·legiat, el suís Dienst, va dirigir-se a la banda. El jutge de línia era el soviètic Bakhramov, un home prim, alt i amb bigoti que portava cinturó als pantalons curts. No va tenir cap dubte, era gol.

Durant anys, les fotos i la pel·licula oficial del Mundial van semblar demostrar que la pilota havia entrat, però imatges posteriors des de la perpendicular del pal i des de darrere de la porteria deixen clar que no va ser així. La pilota no va traspassar totalment la línia de gol i a més es veia que Bakhramov no tenia una posició perfecta que li ho permetés veure. Anys més tard, abans de morir, el 1993, reconeixeria que la pressió del públic el va poder influir.

Anglaterra va guanyar el partit per 4-2 després que a l’últim minut de la segona part de la pròrroga Hurst completés el seu hat trick també de manera il·legal, ja que tres espectadors eren dins del camp pensant que Dienst havia decretat el final. Des de llavors, Anglaterra no ha guanyat res més.