q

uan encara mancava més de mitja hora per a l'inici de la final, l'Associació Cultural Argentina de Manresa ja bullia plena d'aficionats de l'albicileste que desitjaven revenjar la derrota de la final del Mundial 90. Al final, però, un gol de Mario Götze iniciada la segona meitat va enterrar les il·lusions argentines. Ángel Gianfrancesco, president de l'Associació, es mostrava segur de la victòria, mentre que no parava de servir begudes i menjar al bar. "Fa 24 anys que esperem aquest moment. No se'ns escaparà". A mesura que s'acostava l'inici del partit, la tensió augmentava i els càntics recordant les habilitats de Maradona i Canigga al Mundial 90 contra el Brasil no paraven de sonar. Uns 130 argentins residents a casa nostra van presenciar el matx.

Marcelo, un taxista argentí que fa molts anys que resideix a Manresa, abans del partit esperava que, el que per a molts és considerat com l'hereu de Maradona, Messi, els conduís a la victòria. "Prego perquè així sigui. Ens ha de donar una alegria". Un cop començat el partit, els nervis estaven a flor de pell. L'exmadridista El Pipita Huguaín errava una ocasió claríssima després d'un mal refús de Kroos. Més d'un va cridar el gol abans de temps i després va maleir el desencert del davanter del Nàpols. Sergio Bueno lamentava aquesta errada. "Era una jugada molt clara que no es podia fallar. Tot i això estic segur que guanyarem".

Pocs minuts després altre cop Higuaín era el protagonista d'un gol, ben anul·lat per cert, que més d'un celebrava abans d'hora. Alemanya portava el pes del partit, però Argentina creava perill al contracop. A la mitja part, la monja Sor Lucía Caram, molt aficionada al futbol, reconeixia que vivia el partit amb molts nervis. "Ho passo molt malament però estem fent un bon partit". Caram esperava que al final "un gol de Messi" els donés el triomf, cosa que no va passar.

A la segona meitat, els silencis a la sala van regnar durant molts minuts, i és que a mesura que avançava el partit els nervis entre els assistents augmentaven. Només una acció de Messi, que va xutar a fora per poc, va fer alterar la gent. A la pròrroga, el davanter de l'Inter Rodrigo Palacio va tenir el gol argentí a les botes, però el seu xut en vaselina per sobre de Neuer va sortir fora per poc. Més d'un, com en l'acció de Gonzalo Higuaín al primer temps, ja cantava el gol.

El gol de Götze els enfonsa

Qui no va perdonar va ser el davanter del Bayern Götze al minut 113, i el silenci i la decepció es van fer presents en tota la sala. Alguns intentaven animar, però la majoria ja veien amb desànim com la Copa del Món viatjava altre cop cap a Alemanya. Només Messi, amb un xut de falta al darrer minut, va fer concebre alguna esperança, però ja no hi havia res a fer. Caldrà esperar, almenys, quatre anys més al Mundial de Rússia del 2018.