El diputat madrileny Pedro Sán-chez substituirà Alfredo Pérez Rublacaba com a nou secretari general del PSOE, en proclamar-se guanyador de la consulta del seu partit ahir. L'acte va tenir una participació del 65,8 % dels militants.

Sánchez va prometre unitat i va oferir als seus dos contrincants, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias, que formin part de la seva futura executiva, que estarà "tan a l'esquerra com les seves bases".

"No sobra ningú, al contrari, falta gent. I tot aquell que vulgui treballar podrà comptar amb aquest secretari general", va proclamar Sánchez en una compareixença davant desenes de militants a la seu federal de Ferraz, on va estar acompanyat per l'encara capdavanter del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, així com per Madina i Tapias.

A tots dos els va donar les gràcies "de tot cor" per la seva "excel·lent campanya" i per haver tingut el coratge de presentar-se en un moment tan difícil per al PSOE i per "haver-se deixat la pell per defensar la seva candidatura".

Conscient de la immensa tasca que té el seu partit al davant, el futur capdavanter del PSOE va posar l'accent en la necessitat de "reforçar la unió, renovar la casa i recuperar les forces perdudes".

Al seu judici, els espanyols tornaran a confiar en els socialistes si són "audaços" en les seves propostes per resoldre els problemes que ara mateix té la societat i "coherents" en l'exercici de l'activitat política, cosa a la qual ell es va comprometre.

Tan "conscient" del treball que té al davant com "convençut" de la capacitat del PSOE per afrontar-ho, Sánchez va considerar que només el seu partit pot governar amb un projecte progressista que "no caigui en el populisme i la demagògia".

Així, va dir que no hi ha cap dubte que els socialistes guanyaran les eleccions municipals i autonòmiques del maig de 2015 i les generals de novembre.

Molt agraït als militants que han confiat en ell i a tots els que han treballat en aquest procés, segons va confessar, va prometre una executiva que "estarà tan a l'esquerra com la militància de base" i defensant la igualtat, la llibertat, la justícia social, la democràcia i l'exemplaritat.

"Aquí estic, davant vosaltres, al vostre servei i al servei d'Espanya, com sempre ha estat el PSOE. Humil però orgullós, conscient del repte però disposat a afrontar-ho", va indicar ahir al vespre de manera formal.

Després de la consulta a les bases d'ahir, es va mostrar convençut que els socialistes són "més forts i orgullosos" que temps enrere i saben que si treballen "tots junts el futur d'Espanya està en mans del PSOE".

Després d'agrair a l'executiva sortint i especialment a Rubalcaba que hagi "propiciat" aquesta consulta, es va comprometre al fet que aquesta porta de l'elecció per vot directe dels militants "ja no es tancarà mai més".

Per a la "ingent" tasca de canviar el PSOE per canviar Espanya, Sánchez els va convocar "a tots", convençut que necessita l'"entusiasme i el treball de tot el partit" i que "tots seran una peça indispensable" en el nou model d'organització. Sánchez va dir que per canviar el PSOE el primer que cal és recuperar el "senyal d'identitat" d'un partit que sempre ha "aspirat a governar".