La trajectòria professional d'Alberto Contador està esquitxada d'obstacles des del seu debut el 2003 a les files de l'ONCE, i el Tour de França no ha estat una excepció, amb episodis relacionats amb el dopatge, problemes físics i caigudes. L'última, ahir, en forma de caiguda, el va enviar cap a casa. Avui serà intervingut de la tíbia.

Entre els episodis relacionats amb el dopatge destaquen la implicació del seu equip, el Liberty, en l'Operació Port, i el positiu per clenbuterol que li va suposar una suspensió de dos anys. La sanció del TAS li va esborrar del palmarès un Tour i un Giro. Un graó més en una llarga cadena de sobresalts. El seu principal problema va ser físic, una lesió cerebral que va estar a punt de costar-li la vida. Si Contador fos atleta, la seva prova seria la de 3.000 metres obstacles. En el bienni 2004-06 va passar d'esquivar la mort per culpa d'un cavernoma cerebral al retorn triomfal a la bicicleta, i quan semblava que viuria l'enlairament internacional en el Tour de França, el seu equip va marxar a casa abans de començar.

L'Operació Port va passar la primera factura al Liberty de Saiz. "He estat en un lloc equivocat en un moment inoportú", va dir llavors. El 2007 va aconseguir el seu primer Tour de França, no sense escàndol previ, ja que el danès Michael Rasmussen va ser desposseït del mallot groc tres dies abans de l'arribada a París i el liderat va passar al ciclista de Pinto.

Una edició en què la policia va registrar alguns hotels en batudes nocturnes. Un any després, Contador va signar per l'Astanà i de nou va entrar en terreny equivocat. El Tour va vetar la presència d'aquesta esquadra pels casos de dopatge, com el d'Alexandre Vinokurov. Aquell any, el 2008, va ser, no obstant això, victoriós per a Contador, i fins i tot tranquil. Va guanyar el Giro i la Vuelta a Espanya i es va convertir en el primer espanyol a conquerir les tres grans per etapes.

Els problemes amb Lance Armstrong a l'Astanà van marcar el Tour del 2009, el segon del madrileny. El duel amb l'americà va ser evident de principi a fi. Només la carretera va posar cadascú al seu lloc.

El 2010 Contador va tornar a conquerir París. En el podi va escoltar, per error, l'himne danès. Una edició que li va acabar explotant a les mans un mes després d'acabar-se, quan la UCI li va comunicar un positiu per clenbuterol. En cursa va tenir incidents. El públic francès el va posar en el centre de les crítiques per haver atacat Andy Scheleck en un moment en el qual el luxemburguès tenia un problema mecànic. Al jove ciclista li va sortir la cadena després d'haver atacat en el port de Balès i Contador va contraatacar després de l'avaria. A la meta Scheleck va mostrar el seu malestar amb l'actitud antiesportiva de l'espanyol, el qual es va defensar dient que no havia vist res. El Giro d'Itàlia va viure un dels moments més brillants de Contador. Però el triomf va ser invalidat per la sanció de dos anys del clenbuterol del Tour 2010.

Des de llavors Contador i el Tour han seguit amb els seus desacords. El 2011 va quedar cinquè, però el resultat va ser anul·lat per la sanció. Tampoc va córrer, pel mateix motiu, el 2012.

El seu retorn el 2013 va aixecar totes les expectatives. El madrileny va anar a la cita disposat a tapar boques i demostrar que la seva qualitat era digna d'un número u. Es va trobar amb l'any de Chris Froome i va quedar fins i tot fora del podi. Va ser quart.

I aquest any, el 2014, Contador sortia com a favorit després d'una temporada triomfal; fins i tot Chris Froome havia abandonat. Però cinc etapes després, en la primera gran cita de muntanya als Vosges, la cita estava anunciada. Contador va parlar al matí de la jornada que incloïa set ports i final a dalt, a la Planche des Belles Filles. "Avui tenim una etapa cinc estrelles. Que ningú faci la migdiada", va dir. I va ser precisament a l'hora de la migdiada que Contador va caure i va quedar fora de combat amb la tíbia fracturada. Ara, sense Froome i Contador, el líder italià Vicenzo Nibali i fins i tot Alejandro Valverde passen a ser grans candidats al triomf final.