Q

uan encara falten 23 dies per al tancament del mercat estival de fitxatges, els clubs europeus ja han gastat sumes extraordinàries de diners en fitxatges de cara a reforçar-se per a la temporada que ve. L'empresa alemanya de valoració de jugadors Transfermarkt va fer públic ahir l'onze inicial si comptem les contractacions més cares, línia per línia i posició per posició. S'hi observa una clara inflació en el preu dels defenses, però la davantera i el centre del camp continuen sent les línies més cares, sobretot gràcies als fitxatges de Luis Suárez pel Barça i de James Rodríguez pel Madrid.

Mercat molt avançat

D'aquesta manera, veiem que el mercat d'aquesta temporada ha anat molt avançat. El Mundial de futbol provoca, en molts casos, que els equips contractin jugadors depenent del seu rendiment en aquest torneig. L'exemple més clar és el del Reial Madrid. El segon fitxatge més car de l'estiu, el de James Rodríguez, no estava previst pels blancs. El seu excepcional campionat, amb sis gols i títol de màxim anotador, i el seu desig expressat de voler anar al campió d'Europa va fer que Florentino n'hagi pagat el gust i les ganes.

Curiosament, però, no trobem gaires elements de l'onze inicial més car que es revaloritzessin a la cita brasilera. Ho van fer Toni Kroos, que només ha costat 30 milions als madridistes perquè acabava contracte la temporada que ve i al qual ja tenien gairebé lligat, i Alexis Sánchez, que va jugar molt bé amb Xile i pel qual el Barça en va treure una suma difícilment imaginable. De la resta, els que van disputar el torneig, Lovren, David Luiz, Shaw, Diego Costa i Luis Suárez, van tenir un rendiment més aviat pobre. Això no va impedir que l'uruguaià, amb sanció inclosa, hagi estat per ara el més car de l'estiu.