La pluja va marcar la jornada inaugural d'entrenaments del Gran Premi de la República Txeca quan va aparèixer just al començament de la segona sessió de MotoGP, però Marc Márquez es va mantenir sempre entre els millors amb la primera posició en sec al matí i amb la tercera sobre mullat a la tarda.

A Brno, l'italià Andrea Iannone va dominar els entrenaments lliures de la tarda sota la pluja, amb Márquez tercer, darrere del seu compatriota Héctor Barberá, malgrat una caiguda d'aquest al final de la tanda. Els pilots de la categoria reina van ser els que van tenir menys sort pel que fa als factors meteorològics, ja que l'anterior sessió, la segona de Moto3, es va celebrar en sec. En els entrenaments del matí, celebrats en condicions normals, Marc Márquez va ser el més ràpid sobre el circuit txec i es va imposar al mallorquí Jorge Lorenzo i al seu company d'equip Dani Pedrosa.

En les altres dues categories, en Moto3, Àlex Márquez va ser el pilot més ràpid en els dos entrenaments en sec, mentre que a Moto2 els dos primers de la classificació del Mundial, Tito Rabat i Mika Kallio, van dominar ambdues tandes.