L

a natació és un esport que permet que un esportista pugui nedar diferents modalitats. Habitualment, les finals de la mateixa disciplina es fan en dies diferents per tal que les millors especialistes puguin participar-hi. Quan una nedadora és tan completa com Mireia Belmonte, però, és molt difícil fer un calendari i separar totes les proves en les quals pren part. Això va succeir ahir, quan va nedar tres finals dels europeus de Berlín en una tarda. El més inèdit del cas, però, és que dues d'aquestes finals eren consecutives, amb la qual cosa va tenir tres minuts entre que va sortir de l'aigua i s'hi va tornar a llançar. El resultat, una plata en els 800 metres lliures i un defalliment lògic en els 200 estils.

A prop de l'or

En la cursa de fons, Belmonte tenia la segona millor marca, al darrere de la britànica Jazmin Carlin. Totes dues van protagonitzar un mà a mà èpic durant la primera part de la cursa. A partir dels 650 metres, però, l'anglesa es va situar al davant i va anar ampliant la diferència, que al final va ser de gairebé sis segons. Carlin va fer rècord dels campionats (8.15.54) i Belmonte va acabar amb 8.21.22. Segurament en el tram final va dosificar pensant en la prova que venia després. El tercer lloc va ser per a l'hongaresa Boglarka Kapas.

El més difícil de veure, però, va tenir lloc entre curses. Belmonte va sortir de l'aigua i mentre les seves rivals del 800 marxaven i ella es quedava eixugant-se com podia i treient-se l'aigua de les ulleres damunt mateix de la piscina, les seves adversàries del 200 estils anaven apareixent. La catalana ocupava el mateix carrer 5 que en la prova anterior.

Defalliment total

En aquesta cursa, però, Belmonte no va estar mai al cent per cent. Va notar el cansament i, malgrat que va aguantar com va poder en la papallona, després de la qual era tercera, es va enfonsar de manera irremeiable en el seu pitjor estil, l'esquena. Els últims cent metres van ser un calvari i va entrar última, a deu segons de la seva gran rival, l'hongaresa Katinka Hosszu. La britànica Aimee Willmott va ser segona i l'austríaca Lisa Zaiser va guanyar el bronze.

Encara li quedava una altra final. En aquesta va tenir una hora i quart per respirar i recollir la plata dels 800 metres. Va ser en els 4x200 metres i va notar tot el cansament acumulat. L'equip espanyol, format per Melani Costa, Fátima Gallardo, Judit Ignacio i ella mateixa va ser sisè, empatat amb Gran Bretanya. Va estar en posició de medalla en el primer relleu, el de Melani Costa, però va anar caient i en els 200 metres finals, els de Belmonte, va notar-se l'esgotament de la líder de l'equip estatal. Itàlia va ser or després d'un relleu excepcional de Federica Pellegrini, Suècia, plata i Hongria, bronze.

En la resta de la jornada d'ahir, Jessica Vall va aconseguir el tercer millor temps i Marina Garcia, el quart en les semifinals dels 200 metres braça i avui intentaran aconseguir medalla. Ahir va nedar una altra final, la dels 200 metres papallona, un altre espanyol, Carlos Peralta, que va finalitzar en sisena posició.