Mireia Belmonte es va exhibir i va alçar ahir la seva quarta medalla dels Campionats d'Europa de natació després de quedar primera en els 1.500 metres lliures, una prova de la qual és una autèntica especialista. La nedadora badalonina va controlar la prova com va voler i va rematar la feina rebaixant el rècord d'Espanya.

Aquesta és la quarta medalla de Mireia Belmonte en aquests campionats després de la plata en els 400 estils i 800 lliures i el bronze en la prova dels 5 quilòmetres en aigües obertes. La nedadora catalana va batre el que fins ahir era el millor registre estatal i també obra seva: 15:58.03. Belmonte va nedar en 15:57.29 i també va poder establir un nou rècord dels campionats, que estava en poder de la suïssa Flavia Rigamonti amb 15:58.54, vigent des del 23 de març de 2008 a Eindhoven. Així Belmonte és la primera nedadora espanyola en baixar de 15:58.00.

La subcampiona olímpica va sortir sense presses i va deixar que Maria Vilas i Rita Caramignoli lideressin la prova. Vilas va cedir i Belmonte se'n va anar a per la transalpina que va encapçalar la final fins passat l'equador de la prova, moment en que la doble medallista olímpica la va atrapar.

No obstant això Kapas Boglarka sempre va seguir l'estela de la nedadora de Badalona a un segon escàs. A falta d'un terç per la fi de la prova, Belmonte, ahir sense la seva màxima rival, la danesa Lotte Friis, va trencar la prova, va accelerar i va deixar enrere tant a la magiar, finalment plata, com a la italiana, bronze. La gallega Maria Vilas va tocar finalment el mur de la piscina en la setena posició amb un crono de 16:22.48.

Rècord sense recompensa

El quartet espanyol dels 4x200 lliure va batre dues vegades en la mateixa jornada el rècord estatal de la distància. Primer en les semifinals i seguidament en la final, fet que no va valer per una medalla. L'equip, format per Albert Puig, Miguel Duran, Eduardo Solaeche i Víctor Martín van parar el cronòmetre en 7:15.80 però van caure fins al setè lloc, a cinc segons d'un podi que finalment van ocupar Alemanya, Rússia i Bèlgica.

De la resta de la jornada cal destacar l'actuació de Melani Costa, que va fregar el podi en la final dels 200 lliures però va acabar en quarta plaça, a 11 centèsimes de Femke Heemskerk, tercera. Tampoc va poder pujar al podi Merche Peris, quarta en els 50 metres esquena.

Una de les sensacions de la jornada era la final dels 50 braça després de veure l'exhibició d'Adam Peaty a les semifinals, on va establir un nou rècord del món amb 26.62. Molts esperaven que l'anglès podria batre la seva pròpia marca en la final però tot i aconseguir l'or, Peaty es va quedar en 27 segons justos.