L

uis Enrique s'ha trobat, des que va arribar a la banqueta del Barça, amb la necessitat de lluitar contra el passat recent. La brillantor de l'era Pep Guardiola, sobretot els tres primers anys, o la lliga dels cent punts de Tito Vilanova es posen sempre com a exemples a seguir. La veritat, però, és que l'actual Barça, almenys numèricament, no té res a envejar als anteriors. És més, els supera. Amb la victòria per 1-3 a París, l'equip blaugrana arriba a les 40 victòries aquesta temporada. Una fita que cap dels seus antecessors no va aconseguir en els primers 48 partits disputats. La clau sembla que radica a no empatar tant. El vertigen que imposa l'actual joc porta, en la majoria dels casos, a guanyar o a perdre.

Poca especulació

Així, el Barça només ha empatat tres partits aquesta temporada. Tots, a més, han estat a la lliga i a fora de casa: al camp del Màlaga i del Getafe (0-0) a la primera volta, i dissabte passat a Sevilla (2-2). En les altres dues competicions, Copa del Rei i Lliga de Campions, no n'hi ha cap, amb quatre derrotes a la lliga (a casa amb el Celta i el Màlaga per 0-1, al camp del Reial Madrid per 3-1 i al de la Reial Societat per 1-0) i una a Europa (3-2 a París a la primera fase).

De les quaranta victòries, a més, només dotze han estat per un sol gol de diferència, amb la qual cosa la majoria de partits guanyats han estat lluny de l'empat. Aquesta és una dada que sembla donar suport a la tesi que, amb una davantera formada per Messi, Suárez i Neymar, i en partits d'anada i tornada i molts gols, el Barça treu profit de la seva contundència.

Curiosament, el Reial Madrid també es troba en una circumstància semblant. Només ha empatat quatre partits en tota la temporada, i tres d'ells han estat contra l'Atlètic de Madrid i en tres competicions diferents.