Els catalans Ferran Latorre i Núria Picas han confirmat la seva decisió d'abandonar el repte de coronar el Makalu per donar suport a la població del Nepal, on dissabte passat es va registrar un terratrèmol de 7, 8 graus en l'escala de Richter que ha costat la vida a més de 5.000 persones.

"Després de tres dies d'incerteses causades pel terratrèmol de dissabte passat, Ferran Latorre, d'acord amb Núria Picas, ha decidit avortar el repte de coronar el cim del Makalu", ha informat el gabinet de comunicació del muntanyenc de Sabadell en un comunicat publicat a la seva pàgina web.

"El terratrèmol ha deixat un Nepal devastat, així com els ànims de Ferran i de tota l'expedició. És per aquest motiu que ha decidit que la prioritat és centrar tots els seus esforços a donar el màxim suport a la població del Nepal", ha apuntat.

El muntanyenc i l'atleta de muntanya es troben al camp base avançat del Makalu, situat a 5.700 metres, i encara no han decidit quan abandonaran aquesta zona.

Per la seva banda, la muntanyenca basca Edurne Pasabán, la primera dona capaç de coronar les catorze cims més alts del planeta, ha posat en marxa un pla d'ajuda a través de la seva fundació, Mountaineers For Himalaia.

A través dels donatius recollits a la web www.edurnepasaban.com, la iniciativa persegueix oferir menjar, aigua i recer als nens afectats pel terratrèmol.

L'últim recompte oficial de morts difós pel Centre Nacional d'Operació d'Emergència del país asiàtic a les 18.00 hora local (12.15 GMT) es va situar en 5.057 i el de ferits en 10.915.