Les enciclopèdies apunten que el futbol va néixer el 1863 quan es va fundar, a Anglaterra, la Football Association, tot i que hi ha documentats jocs amb pilota des de l'època dels romans. Sigui com sigui, el futbol actual sí que és hereu directe del «football» anglès del segle XIX. L'any 1904 ja es va fundar la FIFA i el 1930 es va començar a disputar la Copa del Món.

Parlar de futbol al Berguedà, en els seus inicis, és parlar de la influència dels enginyers estrangers que treballaven en les importants obres que entre final del segle XIX i començament del XX es van fer a la comarca. A la Pobla de Lillet, el 1900 ja es jugaven partits entre els nois del poble, esperonats pel vicari mossèn Josep Augé Pujol, de 26 anys, i els enginyers anglesos i el personal que treballava en la que havia de ser la gran fàbrica de ciment del Clot del Moro. La passió pel futbol va arribar a Berga el 1910 i un any més tard a Gironella, tot i que uns anys abans ja es jugava a l'era de can Gironella i de can Llop; d'aquests partits esporàdics va néixer el CF At. Gironella, també en aquest cas per iniciativa d'un capellà, mossèn Jeroni Roca (d'aquí els colors blanc i groc, de la bandera del Vaticà), i alguns comerciants locals. L'existència de diversos clubs va fer possible l'organització de la primera competició a l'alt Llobregat (1911-12).

L'equip del 1922 amb Calsina, Freixa, Ros, Serra, Coma, Tort, Valentí, Sanfeliu, Hug, Grífol, Arnau i Brià.

En el cas que ens ocupa, el Puig-reig, es va fundar el 1916. Uns anys abans, concretament el 1914, una colla de joves liderats per Faustí Llaverias (17 anys), estudiant de Medicina a Barcelona, va començar a organitzar els primers partits a l'era de la casa de la Sala, que actualment és una part de la plaça Nova, els diumenges a la sortida del rosari. Llaverias veia partits del Barça, ja que el seu oncle era directiu del club blaugrana. La febre pel futbol va anar creixent i Llaverias i els seus amics, entre ells Jaume Grífol i Antoni Coma, van escollir un altre indret per esbargir-se donant cops a la pilota, l'esplanada situada davant l'escola Alfred Mata (avui la plaça del Mestre Badia), que reunia millors condicions que l'era de la Sala. No hi havia vestidors i els futbolistes arribaven al camp vestits de casa.

Més endavant es van poder canviar en un local que hi havia al pis de sobre del Cafè Sporty, i després als lavabos del Cafè Nou. Els pioners del futbol a Puig-reig vestien samarreta amb ratlles blanques i violetes i pantalons negres. El primer equip estava integrat per Marià Calsina, el Freixa de cal Marçal, el Ros de Belenguera, Àngel Serra, Antoni Coma, Joan Tort (Nel), el Valentí de cal Tena, el Santfeliu, Quico Huch, el Grapa, el Brià, Grífol Cardona i Climent Arnau que feia de porter, entre d´altres.

Penya Bomba durant la República, quan l'equip va estar a punt de desaparèixer.

La primera junta va ser presidida per Valentí Serra i el mateix 1916 el Puig-reig va quedar campió comarcal, havent-se enfrontat amb equips com el Flor de Lis de Manresa, l'Artés, el Santpedor, el Sallent i el Navàs. Fins al 1922, els jugadors es pagaven els mallots, fins que la família Ballarà, propietària de la prestigiosa pastisseria del mateix nom (fundada el 1919), va pagar l'equipació, incloses les botes, tot i que amb algun canvi amb relació als colors de les primeres equipacions.

L'equip jugava al costat dels col·legis, però es va considerar que les dimensions del terreny, enquadrades amb una corda d'espart, eren massa reduïdes per a les necessitats del club. Després de diferents possibilitats, es va optar pels terrenys de Cal Prat, del propietari de la colònia Prat. Era el terraplè de la riera de l'Hospitalet, a l'altra banda de la carretera de Berga, on encara avui és el camp. Es va construir, voluntàriament, gràcies als membres del club i aficionats de Puig-reig. El camp es va inaugurar el 1923 amb partits contra l'Europa i el FC Barcelona els dies 18 i 19 de març.

S´inicià un període d´apassionades rivalitats amb els clubs veïns, fins i tot amb episodis de boicot als respectius productes de cada població. L´amo de Cal Prat va decidir recuperar els terrenys deixant-los impracticables per al futbol. A partir d´aquí van sorgir diferents penyes (la dels Vidal, els Boletaires, la Bomba, la Bon Humor, la Penya Planes o la Isla) que, l´any 1932, es van proposar recuperar el club i el camp de futbol negociant de nou amb l´amo de Cal Prat, però la guerra civil ho va esguerrar tot.

Manuel Jiménez Ponce 'Llibra', en acció, el millor jugador de la història del Puig-reig.

La millor època esportivament parlant del Puig-reig es va viure entre els anys 1950 i 1960, quan l´equip va jugar 11 temporades a Tercera Divisió al costat de grans clubs del futbol català, gràcies en part, i en el terreny econòmic, a les aportacions que feien els fabricants de les colònies. En aquesta etapa va destacar el fitxatge de Manuel Jiménez Ponce, conegut com a Llibra, diuen, el millor jugador que ha jugat mai al Puig-reig. L´equip ja portava el mallot verd amb franja vermella i el primer ascens a Tercera Divisió es va aconseguir la temporada 1957-58 amb Josep Obradors Riu com a president. No va ser un ascens fàcil ja que el Júpiter (havia quedat empatat a punts amb el Puig-reig) reclamava perquè el camp dels berguedans no era de gespa. Van caldre fins i tot viatges a Madrid perquè l´ascens fos efectiu.

Amistós entre el Puig-reig i el primer equip del FC Barcelona l'any 1958.

El primer partit a la nova categoria va ser davant el Granollers, amb derrota (7-1), tot i que l´equip va aconseguir força victòries, alguna contra el Manresa. En diverses ocasions, i per la festa major, el primer equip del Barça va jugar amistosos a Puig-reig. Les millors classificacions van ser sisenes posicions els anys 1961 i 1963, i l´etapa d´or va durar fins a la campanya 1965-66, una etapa plena de records nostàlgics, anècdotes i viatges per tot Catalunya.

Partit de festa major entre el Puig-reig i l'Espanyol l'any 1982. FOTO: Arxiu/Marcel Ratera

A partir d´aquí, el Puig-reig es va haver d´adaptar a la nova situació d´un club a la mida del poble, fins ara. L´any 1980 es va organitzar el primer torneig de futbol base per a alevins, i els anys següents per a juvenils, amb el pas de clubs importants com el Barça, el Betis, l´Espanyol, el Saragossa, el València, el Màlaga i l´Atlètic de Madrid, entre d´altres. Amb el pas del temps, el Puig-reig ha mostrat amb orgull el relleu generacional amb terceres i quartes generacions que formen part del club com a directius, col·laboradors, jugadors o aficionats.

Ara mateix, el futbol base en totes les seves categories és una de les raons de l´existència d´un Puig-reig que ja ha engegat el programa d´actes del seu centenari i que en viurà l´esclat l´any vinent. El 2005, ara fa deu anys, el Puig-reig va posar-se al dia amb la instal·lació de gespa artificial al mateix camp que l´ha acollit des de la seva creació.

Inauguració de la gespa artificial, el 27 de novembre del 2005. FOTO: Arxiu/Iglesias Fotògrafs