El pilot australià Toby Price (KTM), en categoria de motos, i el francès Stéphane Peterhansel (Peugeot), en cotxes, s'han proclamat aquest dissabte campions del Ral·li Dakar 2016 després de concloure la tretzena i última etapa, una especial de 180 quilòmetres entre Vila Carlos Paz i Rosario (Argentina), per la qual cosa alcen el seu primer i el seu dotzè títol, respectivament.

Price, de 28 anys i que relleva el català Marc Coma com a campió, ha acabat en quarta posició l'especial, que es va adjudicar el xilè Pablo Quintanilla (Husqvarna), un triomf d'etapa que li val per ser tercer de la general i pujar al podi del 'raid'.

L'oceànic aconsegueix així el seu primer títol en el 'raid' més dur del món, després de quedar tercer l'any passat en el seu debut. El de Nova Gal·les del Sud és el primer australià que guanya un Dakar, i ofereix a KTM el seu 15ª triomf consecutiu en el ral·li. L'eslovac Stefan Svitko (KTM) i Quintanilla completen el podi.

Mentre, en l'última etapa, Quintanilla no ha perdonat i després de ser sisè dijous en aquesta ocasió ha sabut controlar els nervis i endur-se el triomf en l'últim dia. L'argentí Kevin Benavides (Honda) ha acabat segon i el portuguès Hélder Rodrigues (Yamaha), tercer.

El català Gerard Farrés (KTM) ha sigut sisè en l'etapa, per davant del seu compatriota Iván Cervantes (KTM), i posa fi a la seva aventura amb un vuitè lloc en la general. Per la seva banda, Armand Monleón (KTM) ha completat el 'Top 10' de la prova.

'Monsieur Dakar' torna a vèncer; Nani Roma, sisè

En cotxes, el pilot francès Stéphane Peterhansel (Peugeot) ha conquistat el seu dotzè títol del Ral·li Dakar, sisè en cotxes després de sis en motos, en administrar el seu avantatge sobre el pilot de Qatar Nasser Al Attiyah (Mini) en l'última etapa.

Així, 'Monsieur Dakar', que s'estrenava amb Peugeot, suma un nou títol als aconseguits en motos el 1991, 1992, 1993, 1995, 1997 i 1998 i en cotxes en 2004, 2005, 2007, 2012 i 2013, i relleva Al Attiyah com a campió sobre quatre rodes, que ha acabat el 'raid' a 34:58 del pilot gal. El tercer lloc del podi ha estat per al sud-africà Giniel De Villiers (Toyota).

El francès Sébastien Loeb (Peugeot) s'ha adjudicat el triomf d'etapa, que en un primer moment semblava clar per al finlandès Mikko Hirvonen (Mini), finalment segon i al que li va durar només deu minuts la victòria. Al-Attiyah ha sigut tercer, mentre que Nani Roma (Mini) ha sigut sisè, el mateix lloc en el que ha acabat el raid.

Torrallardona, De Rooy i Rodewald guanyen en camions

El català Moi Torrallardona, l'holandès Gerard De Rooy i el polonès Darek Rodewald, a bord del seu Iveco, s'han adjudicat aquest dissabte el títol de Dakar en camions i, a més de sumar el seu segon títol després de l'aconseguit en 2012, destronant de nou l'hegemonia de la marca russa Kamaz.

L'equip ha tingut el seu premi a la constància i ha sumat el seu segon títol en territori sud-americà, superant el llegat del pare de De Rooy, Jan, que havia aconseguit la seva única conquesta l'any 1987.

El trio ha superat en 1:10:29 el seu perseguidor rus Eduard Mardeev, de Kamaz, mentre que l'argentí Federico Villagra (Iveco) ha ratificat la seva condició de sorpresa i s'ha quedat amb el tercer lloc del podi.