El Dominion Bilbao ha donat aquest dijous la primera gran sorpresa de la Copa del Rei al derrotar el Barça Lassa per 72-73, després d'un partit que en el qual van dominar durant molts minuts en el marcador sense que els blaugranes trobessin la forma de fer explícita l'enorme qualitat de la seva banqueta.

L'encert d'Axel Hervelle des de la línia triple amb tres cistelles sense errors fins al minut 6 (9-13) i la bona defensa del Dominion Bilbao, han condicionat un primer quart en el qual els homes aquesta vegada de blanc, han dominat de principi a final davant un Barcelona poc ficat en el partit.

La falta d'encert blaugrana des de la línia de 6,75 metres i la poca agressivitat de la seva defensa, han propiciat la contínua rotació d'un Xavi Pascual que no ha acabat de trobar el cinc adequat.

En el segon acte, no hi ha hagut un canvi apreciable d'actitud. El Bilbao ha seguit treballant en defensa i elaborant molt l'atac amb totes les posicions molt obertes per després ficar una pilota ràpida sota el cèrcol.

El Barcelona ha millorat lleument en defensa, tancant una mica l'espai i estrenyent els parells, però ha seguit sense trobar una font fiable de punts, excepte Justin Doellman, tancant l'apartat de triples amb un paupèrrim 1 de 7 intents.

El 5 de 10 en llançaments de 3 dels bilbains al costat de la inspiració d'Alex Ruoff i la intel·ligència de Raul López han sigut suficient per aconseguir avantatges que han arribat als 7 punts (22-29, min.24.30) i 30-37 (min.18). Els primers vint minuts han tingut color blanc i el Barcelona gairebé s'ha vist satisfet perquè l'avantatge no anava més enllà del 37-40 amb el qual s'ha arribat al descans.

Un triple de Tomas Satoransky li ha donat la primera igualtat al Barcelona des de l'inici del partit (40-40, min.21) i un altre de Stratos Perperoglou, a continuació, el primer avantatge (43-42). El partit entrava en una fase d'estira i arronsa en el marcador perquè el Bilbao, malgrat el cansament, seguia bregant amb la seva idea de bàsquet coral, tant en defensa com en atac, mentre que en el Barcelona Satoransky, Perperoglou i Ribas començaven a donar mostres de la infinita qualitat que atresoren els blaugranes, 51-48 (min.25).

El Bilbao ja havia ensenyat tot el que tenia preparat per al partit i la quarta personal del seu pivot titular, el grec Georgios Bogris (51-50, min.28) ha marcat una mala dada pels de Sito Alonso.

El Barcelona, per la seva banda, tenia moltíssimes bales en la recambra i ajustava cada vegada més defensa, deixant els seus rivals amb poques opcions. Tot i així els biscains en un altre atac d'orgull aconseguien arribar al final del tercer quart amb un empat a 55 punts i iniciar l'últim període amb un triple de Raúl López (55-58) immediatament contrarestat per un altre de Brad Oleson.

El Dominion Bilbao s'ha aferrat al partit amb fe i força, a més d'una zona defensiva que ha fet molt mal a un Barcelona que donava la sensació d'estar sense idees i sense massa tensió, però amb un potencial immens que podia trencar el partit definitivament a qualsevol moment. Mancant 6 minuts (66-63), Sito ha decidit jugar-se una de les seves últimes cartes donant entrada de nou a Bogris, eliminat instants després.

El marcador s'ha ralentit i a tres minuts pel final el Bilbao s'ha posat de nou per davant, 66-67, després d'uns minuts en els quals no va haver-hi tir que entrés en cap cèrcol, potser per allò de la pressió.

Els bascos han aconseguit un parcial de 0-8 (66-71 min. 38.15) i han afrontat els últims cent segons de partit convençuts que havien fabricat una gran opció de victòria. Mancant 44.1 segons, Mumbrú ha posat des de la personal un 68-73 en el lluminós.

Al Barcelona li han entrat les presses però ja era massa tard. Tomic ha tingut una opció des del tir lliure per una rigorosa falta antiesportiva, però ha fallat un dels llançaments i amb 3.2 segons per endavant no ha sigut capaç de tirar si més no a cistella.

La Copa s'ha cobrat aquest dijous la seva primera sorpresa i un dels grans favorits ha caigut eliminat davant un Bilbao que ha demostrat més gana que el seu rival durant tot el partit.