Ni 24 hores després de la mort de Johan Cruyff, dijous al migdia, després de no haver pogut superar un càncer de pulmó, va arribar una de les reaccions més esperades. El santpedorenc Pep Guardiola, un dels cruyffistes més convençuts, va alabar, en una aparició a RAC-1, la figura del seu mestre futbolístic, la persona a qui va confessar que encara acudia quan no sabia com resoldre alguna situació problemàtica al Bayern de Munic. Més enllà dels títols guanyats per l'holandès, Guardiola va voler destacar tot allò que deixa, un llegat que considera "infinit".

Guardiola no va tenir problema a reconèixer que "no sabia res de futbol fins que vaig conèixer Cruyff. Jo tenia talent, com la majoria de jugadors del Barça, però no entenia el joc. Ell em va mostrar una nova dimensió". Des del punt de vista més humà, "amb la seva mort perdem una figura que sempre teníem a prop. Ja no podrem anar-lo a veure, però el seu llegat és una cosa que ens queda". Com a exemple, va destacar la gran quantitat d'exjugadors de Cruyff que ara són entrenadors, secretaris tècnics o comentaristes".

Controlar el joc

Per a Guardiola, "el futbol és un joc tan complicat " que et converteixes en tècnic perquè vols controlar-lo. "Penses que el pots dominar amb el que fas o el que dius, però és impossible excepte si ets Messi. Johan ens va ajudar a fer-ho". A més, "ens va donar una gramàtica per entendre el joc. El Barça és més que Johan, evidentment, però ell va ser la revolució que ens va mostrar com fer les coses".

Durant la seva intervenció, va recordar alguns moments que van resultar sorprenents en la seva carrera de jugador, com ara la manera d'entrenar de Cruyff. Va explicar que, després d'una mala primera part, quan esperaven que els renyés, aquest els explicava que estaven jugant malament perquè "corríem massa. S'havia d'enviar la pilota on volies, no córrer-hi a darrere. Són aquestes coses que durant tota la vida havies sentit i que ell et deia que fessis al revés". En aquest sentit, va exemplificar que "Messi és el millor jugador del món i, en canvi, és qui corre menys".

Contracultural

Guardiola va reconèixer que Cruyff "tenia molts defectes, només faltaria, però tenia fe en el que feia, ni que no s'avingués amb allò habitual. A mi m'ha passat a Alemanya, quan he intentat fer coses que són una mica contraculturals". Va admetre, fins i tot, que quan les coses anaven malament, "com fa pocs dies contra la Juventus, en què ja estava a punt de tenir la corda al coll, sempre em preguntava què hauria fet Cruyff en aquesta situació. En aquell partit em va passar, i el vaig poder tirar endavant".