Hector Leonardo Páez i Annabella Stropparo van ser els clars dominadors de la Volcat 2016 amb més presència de corredors internacionals i que ha tingut la major part del traçat a l'Anoia.

Un total de 524 ciclistes van superar el repte i van poder finalitzar les tres diferents etapes amb molta satisfacció pel recorregut variat i l'alt nivell organitzatiu de la prova. El colombià Páez, corredor que defensa l'equip Olympia Polimedical, va tornar a demostrar una superioritat respecte a la resta de rivals i es va proclamar campió amb una supèrbia actuació. La corredora italiana Stropparo, de l'equip Amici di Annabella, tampoc no va tenir rival i va ser clara dominadora de la prova després d'imposar-se en les tres etapes. L'última etapa es va disputar a Igualada per la serra de Rubió i va ser la més curta i explosiva, amb 42 quilòmetres i 950 metres de desnivell positiu.

El colombià Páez tenia un ampli avantatge que, excepte error greu o avaria, no havia d'impedir-li la victòria final. L'emoció però va estar per determinar les posicions d'honor. Tiago Ferreira (Team Protek), triple campió de la VolCat i magníficat rodador, va sortir amb tot per trencar la cursa. El grup va rodar compacte durant uns quants quilòmetres i es va trencar just a l'entrada del tram tècnic. Després d'un final molt ajustat, la victòria es va decantar del costat de Didier Bats (Belgian Team), que amb un registre d'1:27:19 va superar de tan sols 3 segons Leonardo Páez i de 7 un exhaust Bart de Vocht, del Belgian Team.

Stropparo, ple de victòries

En la categoria femenina el guió va ser completament diferent i es va repetir la tendència de les dues primeres etapes amb el clar domini d'Annabella Stropparo. La líder va rodar en primera posició i va creuar la meta eufòrica amb un temps d'1:40:05, Githa Michiels (Belgian Team), l'aspirant a arrabassar-li el mallot de líder, es va conformar amb la segona posició de nou, i va cedir 3:13. El podi el va completar Ziolkowska, a 9:09.

La cirereta final dels tres dies de Mountain Bike va ser l'Eliminaitor, que va tenir la presència dels millors corredors.