L'horitzó ideal que tenia al davant el Barça s'ha complicat amb la derrota amb el Madrid, que sempre fa mal, en un toc d'atenció del qual caldrà prendre nota. Es va trencar la gran ratxa d'imbatibilitat però a més es va acabar perdent davant un rival amb deu homes. El conjunt de Luis Enrique va anar decaient a mesura que passaven els minuts. El trident no va tenir una nit inspirada: quan Messi ho va provar va trobar Keylor Navas atent, Neymar va estar molt ofuscat i Luis Suárez va aparèixer en comptades ocasions i sense encert resolutiu. Va haver de ser Piqué qui obrís el marcador.

Però en defensa l'equip encara va estar pitjor, molt en concret en les transicions, en les quals un Madrid que va començar a l'expectativa va rematar, amb tota justícia, un Barça que a les acaballes del partit es conformava amb l'1-1, tot i la superioritat numèrica. Hi ha la lliga ben viva, i dimarts l'Atlètic ve en un moment delicat en el qual es mesurarà com s'ha encaixat la patacada en un Camp Nou emocionat al principi en l'homenatge a Cruyff i decebut per la derrota, i com es va consumar, al cap de dues hores.

Bon inici sense efectivitat

Els primers 25 minuts van seguir el guió favorable als interessos de Luis Enrique i els seus homes. La pilota era en possessió dels blaugrana en una majoria de temps aclaparadora, el Madrid havia de recórrer a les faltes per frenar les incursions dels locals a prop de l'àrea. Però el Barça, tot i que va tenir alguna ocasió prou clara, no va saber definir davant un excel·lent Keylor Navas.

Als 17 minuts, Sergio Ramos (per protestar) i Carvajal tenien sengles targetes grogues. La llàstima era que Luis Suárez no hagués xutat cap a la porteria quan Neymar l'havia deixat completament sol, que Messi enviés una falta per sobre del travesser per ben poc i que, poc després, Rakitic topés amb les mans de Keylor Navas quan el primer gol semblava que ja pujava al marcador. En el minut 23, Leo Messi es va trobar, ben arran de l'àrea, amb un Sergio Ramos que li va fer falta, no assenyalada.

A partir d'aquí, el Madrid sí que es va anar espolsant el domini clar del Barça, impulsat per un Bale incisiu per l'esquerra, on superava Alba. El canvi de decorat també es va veure en les targetes: Luis Suárez i Javier Mascherano, cobrint un errada de Jordi Alba, veien les seves grogues. Sense tenir cap ocasió molt clara (al minut 30 Cristiano va llançar alt un lliure directe des de la frontal), sí que la sensació de perill que oferien en les contres els jugadors de Zidane era evident. Per als locals, el descans va ser un bàlsam.

Derrota contra deu

Els primers minuts del segon temps van ser dels més brillants del Barça, que va buscar el gol amb intenció i Messi ho va provar amb gran xut de rosca que va desviar Keylor Navas en una gran estirada i amb la punta dels dits. Sergio Ramos es va guanyar en dues jugades l'expulsió i el col·legiat la hi va perdonar clarament: amb una perillosa falta a Suárez i amb un cop de colze a Alves en un córner del Madrid. En un que es va llançar just a l'altra banda del camp, Piqué es va poder esmunyir del dur marcatge de Pepe i va picar amb el cap la pilota, lluny de l'abast de Navas.

L'alegria va durar poquíssim, tan sols cinc minuts. El Madrid no havia rematat a pals amb gaire precisió però cada vegada s'acostava més i la sort també el va ajudar quan més ho necessitava. Marcelo va obrir cap a la banda dreta on Kroos centrava, la pilota tocava en Alba, Piqué no la va poder rebutjar i Karim Benzema es va lluir en una mitja xilena.

L'empat, malgrat tot, era favorable al Barça. Luis Enrique va canviar un Rakitic amb targeta groga per Turan i el Madrid es va llançar en els últims minuts cap a la victòria, després de l'última ocasió del Barça, xut encreuat de Luis Suárez que fregava el pal. Era l'excepció d'un final de recital blanc que ni l'expulsió a Sergio Ramos no va aturar: l'àrbitre va anul·lar un gol a Bale, i Cristiano enviava la pilota al travesser. Ell mateix afusellava l'1-2 al minut 85 i el Barça ja no va tenir esma per reaccionar.