El davanter argentí del Barça Leo Messi ha assegurat aquest dijous que desconeixia les empreses que ell mateix tenia a l'estranger i que gestionaven els seus drets d'imatge. Seguint l'argument de defensa que ha mantingut sempre, ha dit que sempre signava el que li deia el seu pare sense llegir-se els contractes i que confiava plenament en ell. Per la seva banda, el progenitor, Jorge Horacio Messi, ha dit que ell no va decidir l'estructura empresarial que va servir per defraudar 4,1 milions a Hisenda, sinó que ho va fer el despatx d'assessors fiscals Juárez Veciana.

Messi i el seu pare s'han negat a respondre les preguntes de l'advocat de l'Estat, representant de l'Agència Tributària, l'únic que acusa el futbolista. El lletrat ha formulat igualment les preguntes, que han anat dirigides a saber si Adidas va demanar als Messi crear una segona estructura empresarial similar a la primera per tributar menys impostos. També ha volgut saber la relació amb el primer assessor fiscal, Rodolfo Schinocca, condemnat per estafar-los. A Messi, li ha preguntat si quan anava al notari li llegien els contractes, si coneixia les seves empreses i si comentaven temes tributaris en les trobades familiars.

En un interrogatori de la fiscal de menys d'un quart d'hora, Messi no ha sortit del guió i ha sostingut que confiava plenament en el seu pare i els seus advocats, ja que ell "no tenia idea de res, i només jugava a futbol". Així, ha dit que no va tenir cap reunió formal amb el despatx d'assessors Juárez Veciana, i que com a molt els va veure dos cops per signar algun contracte. També ha dit que no parlava d'aquestes qüestions amb el seu pare, ni l'interessava. "Mai em va passar pel cap que m'enganyaria", ha dit, assegurant que mai va sospitar que podia estar cometent frau. També ha afirmat que no sabia cap on anaven ni com es gestionaven els diners que cobrava per patrocinis.

Preguntat per la societat Jenbril, amb seu a Uruguai i que tenia els seus drets d'imatge, Messi ha dit que no la coneixia i que tampoc sabia que ell n'era el director.

Per la seva banda, Jorge Horacio Messi ha explicat que ell tampoc hi entén massa de dret fiscal: "per mi és com xinès bàsic". Segons ell va ser el comptable argentí Rodolfo Schinocca qui va muntar el primer entramat empresarial, amb seu a Belize, que hauria servit per eludir impostos, tot i que no van parlar de temes fiscals, ha assegurat. Però a partir del 2006 van tenir problemes amb ell i el van denunciar per estafa. Va demanar al despatx Juárez Veciana que els ajudés i haurien estat aquests assessors els que van replicar l'estructura, ara amb seu a Uruguai i Regne Unit, per seguir cobrant els drets d'imatge a l'estranger. "Jo sabia que a finals d'any pagava algun impost, però no sé quant", ha dit, a banda de la comissió que s'enduia el despatx, i ha explicat que desconeixia que les empreses no tributaven a Espanya. Tampoc sabia, segons ha dit, perquè hi havia empreses interposades per gestionar els ingressos.

El que sí que ha afirmat rotund Jorge Messi és que el seu fill desconeixia l'entramat societari, però que sí que li va dir que signés la creació de l'empresa que gestionaria els drets d'imatge des d'Uruguai, Jenbril. Per últim, ha assegurat que ell mai va supervisar les declaracions de renda del seu fill, ja que les presentava el despatx Juárez Veciana.

Abans dels Messi, els pèrits de l'Agència Tributària han assegurat que, segons el seu criteri, la "simulació" està confirmada, perquè les societats no feien res més que ocultar els ingressos pels drets d'imatge del jugador. En general han apuntat que era el pare qui tenia "predominança" sobre l'estructura societària que permetia el frau, per damunt del despatx d'assessors fiscals que havia contractat, tant en el primer com sobretot en el segon entramat empresarial. Per ells, "qui decideix canviar l'estructura, és qui mana", ja que quan es va enfrontar al seu anterior assessor fiscal, "no va desmuntar l'estructura, sinó que en va muntar una altra" que tampoc tributava a l'estat.

No obstant això, també han indicat que Leo Messi no s'ha volgut desvincular mai de les empreses que no tributaven a l'estat espanyol.

Gran expectació

Aquesta tercera i penúltima sessió del judici era la més esperada, perquè és l'única en la qual passaran pel tribunal els dos acusats. L'expectació mediàtica ha estat màxima, amb desenes de càmeres de televisió, fotògrafs i redactors esperant-los a les escales del Palau de Justícia. Una important presència de Mossos d'Esquadra ha evitat que els periodistes s'acostessin al jugador, que ha arribat en un monovolum amb els vidres tintats, proporcionat pel club, i acompanyat de col·laboradors, a més del seu pare. El vehicle ha parat just davant de l'Audiència, i Messi ha pujat capcot i seriós les escales de l'edifici escoltant crits d'ànims d'alguns curiosos que eren al centre del passeig Lluís Companys. Poc abans de Messi ha arribat el portaveu oficial de la junta directiva del FC Barcelona, Josep Vives.

La sortida ha estat més multitudinària, encara amb més públic esperant el crac argentí, aficionats i curiosos que li han enviat crits de suport.

Tant les acusacions com les defenses han presentat com a definitives les seves conclusions provisionals. Així, la fiscalia demana un any i mig de presó per a Jorge Horacio Messi, mentre que l'Advocacia de l'Estat manté la petició de 22 mesos i mig per a tots dos. A més, les dues acusacions reclamen 21.000 euros més a pare i fill pel frau fiscal, a banda dels 5 milions que ja van pagar el 2013.

Per aquest divendres està prevista la presentació dels informes finals de totes les parts, i el judici quedarà vist per a sentència.