Mira fixament als ulls, i les seves respostes són clares i sense dubtes. La Melania Sorroche ja té el cap en el combat del proper dissabte (matinada del diumenge 19 de juny a Catalunya) davant de la veneçolana Mayerlin Rivas, que és la vigent campiona del món del pes gall de l'Associació Mundial de Boxa, la WBA en les seves sigles en anglès. En el poliesportiu conegut Domo José Maria Vargas, a uns 50 quilòmetres de Caracas, es veuran les cares la Monita, el sobrenom que té Rivas i la Chony, que és el que sempre ha tingut la púgil del Bages, des que es va inciar en el kickbòxing. «Jo estic convençuda que tornaré cap a Manresa amb el cinturó de campiona, el de colors negre i or. M'agradaria també, més endavant. ser campiona del WBC, del World Boxing Council, que té el cinturó verd. Però primer toca anar a Veneçuela; no repasso un excés de videos de la meva rival, no m'hi obsessiono. Ho deixo per al meu entrenador, que és qui m'ha de donar els millors consells».

Melania Sorroche ja voldria ser a Veneçuela on arribarà dilluns i té el físic ben a punt per a l'ocasió. El seu palmarès com a professional de la boxa (hi va passar el 2012) és d'11 victòries (3 per KO), amb cap derrota i un sol nul, al davant de la madrilenya Irene Gordo («va ser un combat a casa seva...» diu amb cara irònca i tot donant a entendre que la decisió dels jutges va ser molt condicionada).

La seva rival té com a balanç 13 victòries (de les quals 9 van ser de KO), amb un nul i 3 derrotes; en un d'aquestes que va perdre tenia com oponet una búlgara, Galiana Koleva, que va cedir en topar-se amb Meliana Sorroche. Per a la veneçolana Rivas: «si aquesta noia ha estat capaç de superar Koleva em mereix el meu respecte». Han estat declaracions a la premsa del seu país d'aquesta boxadora que és filla de Maracaibo, que amida 1,68 i té 28 anys; Sorroche, de 25 anys, fa 1,64 d'alçada.

El Pont de Vilomara, l'inici

Tot va començar, en el món de la lluita per a Melania Sorroche, fa una dècada al Pont de Vilomara: «la meva mare treballava a la Sala Polivalent i s'hi feien unes classes de kickbòxing. Em va animar, ho vaig provar i de seguida em va agradar». El que d'entrada era tan sols una afició, de mica en mica es va convertir en passió. Amb 15 anys, Melania Sorroche va mostrar aptituds i va seguir les evolucions d'uns lluitadors com Eloi Rebollo o Loli Muñoz que «ara són grans amics».

Un moment trascendental va ser el seu pas al gimnàs Box Gym de Sant Joan de Vilatorrada on coincidir amb qui ha estat des d'aleshores el seu entrenador, i la persona clau en la seva evolució, el manresà Francisco Fernández, Chiky. I des de fa dos anys ell és també la seva parella i són socis al Box Gym, que es va mudar el 2015 al carrer del Sol de la capital del Bages. «Miro de potenciar els aspectes que hi ha més positius de ser l'entrenador i el seu company, però no sempre és fàcil« admet Francisco Fernández.

Van decidir fer el pas a la boxa, un canvi que Melania Sorroche va afrontar decidida: «veig atractiu el kicbòxing, que utilitza també les cames. Però, amb tot el respecte, la veig una modalitat més de carrer. La boxa per a mi és tot un art, és molt diferent. Tant per preparar els combats com per lluitar-los, et cal estratègia, com si fos una partida d'escacs». I els cops a la cara, tots els efectes del que es rep en el ring? Les professionals, com els homes, fan tots els seus combats a cara descoberta: «hi ha molt control; la revisió mèdica anyal que hem de passar per tenir la llicència i la que ens fan abans de cada combat. Hi ha els cops prohibits al darrera de la nuca i els baixos per sota de la cintura. Als pits portem protecció de plàstic que atenua impactes. La boxa femenina cada vegada està més considerada, a Alemanya les vetllades acaben amb un combat de noies, és l'estelar. A Veneçuela, dissabte vinent, s'ha aconseguit fer un rècord Guinness, tots seran de dones, del primer a l'últim».

El somni del mundial

Melania Sorroche dóna classes al gimnàs que té a Casellbisbal el seu mànager Tony Moreno que és qui ha gestionat el combat amb una empresa veneçolana. Es concreta una bossa, la quantitat que cobra Sorroche de fixe i un parell més de combats en el cas que sigui ella la campiona. «M'agrada el cos a cos, atacar i, sobretot, contraatar». Per al seu entrenador, té com a millor qualitat «la resistència». Viatjarà a Veneçuela amb 58 quilos: «sempre es va amb un excés de pes i en els quatre o cinc dies redueixes, em posaré en els 53,5 reglamentaris amb dieta i poc exercici, s'han de guardar forces, ja estic a punt». Li esperen deu assalts de dos minuts, si el combat no s'acaba abans, i uns 5.000 seguidors en contra seva: «hi estic mentalment preparada».