El britànic Chris Froome (Sky), el colombià Nairo Quintana (Movistar) i l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff) abrillanten un cartell de luxe a la 103 edició del Tour de França que comença dissabte a Mont Saint Michel, en la qual lluitaran pel mallot groc en un recorregut muntanyós amb quatre arribades en pujada i una cronoescalada que garanteixen emoció fins a l'arribada a París el 24 de juliol.

Tres referències destacades en un elenc que reuneix els noms més destacats del pilot mundial. Els italians Vincenzo Nibali i Fabio Aru (Astana), guanyadors del Giro i Vuelta respectivament i Alejandro Valverde (Movistar), encapçalen una segona línia excepcional junt a l'australià Richie Porte (BMC), el francès Thibaut Pinot (Francaise) i el mateix Joaquim " Purito "Rodríguez (Katusha), als 37 anys en peu de guerra.

Els focus il·luminen a Froome, defensor del títol. El ciclista d'origen kenyà, també guanyador el 2013, es troba en plena maduresa als 31 anys, arriba com a vencedor del Dauphiné i s'ha envoltat d'un equip d'enorme potencial, en el qual també figura l'espanyol Mikel Landa, una garantia per la muntanya.

Froome admet que serà l'home a batre. Amb aquesta finalitat acudeix a la crida Nairo Quintana, de 26 anys, dues vegades després el cap de l'Sky (2013 i 2015) i guanyador del Giro 2014. Ha arribat l'hora per al líder del Movistar, que no tindrà pavès pel camí i les dues contrarellotge no li han de representar un trauma per la duresa del recorregut.

Quintana va fi, amb entrenament específic per contestar les famoses arrencades de Froome i amb l'única idea d'arribar en el tercer assalt "el somni groc". Aquesta temporada ha guanyat la Volta, Romandia i Ruta del Sud. Tindrà al seu servei un equip experimentat, amanit amb la qualitat de Valverde, en funcions de gregari, sense pressió, disposat a ajudar a conquerir el títol a París, on va ser tercer en 2015 ..

Contador, de 33 anys, cinquè en el Dauphiné, no renuncia a la seva ambició de sempre: guanyar. Una altra paraula no entra al diccionari del madrileny, qui no triomfa a París des de 2009. L'únic espanyol amb les tres grans en el seu palmarès arriba amb 4 triomfs en 2016, disposat a lluitar pel màxim.

Hi haurà opcions per a tots, rodadors, aventurers i velocistes, que garantiran espectacle amb la presència dels millors especialistes, com els alemanys Greipel, Kittel i Degenkolb, el noruec Kristoff, l'australià Matthews i el campió mundial Peter Sagan.

La muntanya tornarà a ser protagonista de la Volta dins dels 3.519 quilòmetres de recorregut, on s'inclouen dos contrarellotges importants, una de 37 kms a la tretzena jornada de perfil accidentat i en la divuitena una cronoescalada de 17 kms que posarà a prova a preferits .

Per delit dels escaladors hi haurà 4 finals en pujada: Andorra Arcalís (9a), Mont Ventoux (12a), Finhaut-Emosson (a Suïssa, 17a), i Saint Gervais-Mont Blanc (Alps, 19a).

Entre la resta d'etapes de muntanya, destaquen la primera a Le Lioran, dos a Pirineus (Lac de Payolle i Bagnères de Luchon), la cronoescalada de Megève que acaba en lleuger descens i l'etapa que finalitzarà a Morzine després de pujar i baixar l'espectacular Joux-Plane.

En la present edició el Tour tindrà protagonisme a Suïssa, per on es disputarà íntegrament la dissetena etapa entre Berna i la inèdita cim de Finhaut, a Andorra, amb la meta d'Arcalís i Espanya, amb la sortida a Viella, a la novena.

El Tour de França es llança des de l'espectacular illa rocosa del Mont-Sant-Michel, des de 1979 Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Per començar una etapa en línia de 188 quilòmetres plans d'on sortirà el primer mallot groc. El trajecte no s'apartarà gaire del mar, de manera que el vent pot començar a proporcionar emoció en l'estrena de la prova francesa.