El britànic Mark Cavendish (Dimension Data) va tirar de la seva millor versió per convertir-se en el primer líder del Tour de França després d'imposar-se en un espectacular esprint en la primera etapa disputada entre Mont-Saint-Michel i Sainte-Marie-du-Mont (Utah Beach).

En una jornada marcada per una caiguda aparatosa sense conseqüències d'Alberto Contador, va aparèixer "L'Exprés de Man", de 31 anys, per conquistar la seva etapa número 27 en la ronda francesa. En una arribada accidentada, amb caigudes, el líder de l'equip sud-africà li va guanyar la partida a l'alemany Marcel Kittel (Etixx) i a l'eslovac Peter Sagan (Tinkoff).

Un triomf incontestable de "Cav", que se situa a 7 victòries d'etapa d'Eddy Merckx i a una sola de Bernard Hinault. El tres vegades campió mundial de madison i en ruta en 2011, va demostrar una força descomunal davant l'assetjament dels seus rivals, esborrant del pronostic inicial al duo alemany Kittel-Greipel.

La primera etapa de l'edició 103 del Tour va sortir minuts després de sonar La Marsellesa al costat del Mont Saint Michel, l'illa rocosa Patrimoni de la Humanitat que rep tots els anys a més d'1,5 milions de turistes, el segon monument més visitat de França després de la Torre Eiffel.

Amb les forces intactes el grup va espavilar ràpid amb una escapada que van iniciar Howard (Iam), l'últim inscrit en el Tour en substitució d'un altre company; Barta, que havia promès al seu fill escapolir-se en la primera etapa, i el seu company del Bora Paul Voss, qui en coronar les dues cimes de quarta va sumar dos punts que li van atorgar l'honor d'estrenar el primer mallot de pigues de la muntanya.

La fugida va engreixar amb Delaplace i Howes, però el quintet estava condemnada a la claudicació, ja que de seguida el Lotto i Etixx van deixar clar que a Utah Beach havia de guanyar un alemany, bé Greipel o Kittel. Mentre eren caçats, van passarmés coses per primera vegada: la caiguda de l'italià Diego Rosa i la posterior d'Alberto Contador.

No va tenir bon començament de Tour Contador, víctima d'una caiguda per un apilonament de ciclistes. Contador va haver de pujar a la bicicleta del seu company croat Robert Kiserlovski abans que substituïssin la seva. També es va canviar el calçat, trencat en la caiguda, en plena cursa

Els seus companys el van reintegrar una mica tocat al grup capdavanter. Primeres inquietuds, encara que de seguida el metge va descartar lesions greus. El madrileny també va caure en l'estrena del Giro 2014 i després elva guanyar. No es va enfonsar l'entorn de l'únic ciclista espanyol guanyador de les tres grans.

Superat l'esglai, va seguir l'etapa a la recerca del desembarcament al costat de la platja normanda de la Madeleine, coneguda en codi militar dels Aliats en la II Guerra Mundial com Utah Beach. Només dos insurgents de la fugida van decidir resistir al gran grup que buscava l'esprint.

De l'escapada del dia es van revoltar l'americà Howe i el francès Delaplace. Tots dos van unir forces i van somiar amb la victòria fins que van ser despertats per la marabunta a 5 quilòmetres de meta, quan es van engegar els "trens" dels grans velocistas.

Delaplace es va enduar el premi de "combatiu del dia" i Howe una bona escalfada de cames com a record. Movistar i Sky van apuntar al capdavant per evitar les temudes caigudes d'última hora, però es van apartar quan es va incendiar el cap de carrera amb l'Etixx, Lotto Soudal i Lotto Jumbo volant a 75 per hora.

El noruec Boasson Hagen va llançar a Cavendish fins a col·locar al britànic a les primeres places. El considerat com el millor esprinter de la història, es va alçar per sobre de tots per demostrar tal condició. De nou en podi del Tour.

Cavendish tenia l'espina clavada des que en 2015, quan el Tour es va llançar de Gran Bretanya, es va trencar la clavícula en la primera etapa del Tour, prop de la seva casa, a Harrogate. Aquell groc somiat l'hi va enfundar a les platges de Normandia. Un altre triomf britànic. Aquest vegada d'un ciclista.

Aquest diumenge es disputa la segona etapa entre Saint Lô i Cherbourg, amb un recorregut de 183 quilòmetres. Els últims 700 metres seran en pujada, descartant als velocistes nats.