"Santpedor és un altre món". Rafa Martínez va tancar amb aquesta frase, que repeteix sovint, un parlament que ja s'anunciava que seria curt. Ell mateix va justificar-se: "ja sabeu que en privat parlo més que no pas en públic". L'escorta del València Basket va estar acompanyat de familiars, veïns i, sobretot, molts amics, els quals van voler deixar clara, amb la seva presència i les continuades mostres d'afecte, la seva qualitat humana. De fet, mig miler de persones es van reunir davant del pavelló que des d'ahir mateix porta el seu nom, una iniciativa avalada per l'Ajuntament, després d'una frase que el mateix jugador va dir en un espai televisiu.

Va ser la regidora d'Esports i presentadora de l'acte, Núria Barba, qui va recordar que el mateix Rafa Martínez va deixar anar, en una mena de duel de preguntes i respostes amb un company d'equip, que "a Santpedor no hi tinc ni una rotonda", quan se li va preguntar si el pavelló duia el seu nom. A partir d'aquí, grup de Facebook dels amics demanant el nom per a una rotonda, que es va convertir en una proposta de més transcendència.

Ahir, la cortina tapava el nom de Rafa Martínez a la paret del pavelló municipal abans de començar l'acte. El jugador, vestit d'esport i de negre rigorós, va començar a saludar tothom. Entre els assistents, dos dels seus expresidents al Bàsquet Manresa, Valentí Junyent i Josep Vives, i l'actual de l'ACB, Francesc Roca.

Seguit d'anècdotes

L'acte va començar amb la construcció d'un pilar a càrrec dels Castellers de Santpedor, coronat amb una pancarta, que va ser entregada al jugador, amb l'escut del poble, en què es podia llegir "gràcies, Rafa". El primer torn va ser per a Valentí Junyent, que va recordar que "jo vaig ser el gerent que va fer firmar el primer contracte a en Rafa. Recordo que els tres primers anys va haver d'anar cedit al Vic i al Valls i com vaig parlar amb el seu pare. Ell em va dir que si feia falta fer allò, ells estaven a la nostra disposició. En Rafa va deixar petjada a tots dos llocs i va tornar com a un jugador ja fet".

Junyent va ser rotund a afirmar que ha estat "un dels grans capitans de la història del club, i a mi em va tractar bé fins i tot quan jo era director d'arbitratge, la qual cosa ja és difícil. Sempre em saludava, tant si guanyava com si perdia, i això demostra la seva qualitat humana".

"Ningú com tu"

Emotiu va ser el parlament del segon dels expresidents, Josep Vives, que fins i tot va haver d'aturar l'al·locució durant un moment. L'actual portaveu del FC Barcelona va ser explícit quan va dir que "els que fa tants anys que voltem en el món del bàsquet hem conegut moltes persones, però ningú com tu". Va recordar com, després de baixar a Menorca, l'any 1996, "l'endemà ja s'entrenava, tot i que li havia caigut el món a sobre, i l'any següent va anotar un bàsquet decisiu per tornar-nos a l'ACB. És el millor jugador per tot el que porta a dins".

Data assenyalada

Al seu torn, Francesc Roca va recordar que Rafa Martínez "va néixer el mateix dia en què ho va fer l'ACB, i aquest és un senyal que seria una persona de bàsquet. Vull felicitar el consistori per aquesta iniciativa, merescuda per la gran estimació que la vila li té".

L'homenatjat va rebre un obsequi de Fernando Peñarrubia, exdelegat del Bàsquet Manresa i actual representant de la Federació Catalana a la Catalunya Central, una samarreta del Club Bàsquet Santpedor amb el seu nom i el número 17 i les paraules de l'alcalde, Xavier Codina, que el va qualificar d'"exemple de persona honesta, treballadora, lluitadora i un mirall per a les futures generacions". Codina li va entregar una rèplica del primer escut de Santpedor abans de cedir-li la paraula.

Fent gala del seu humor, Rafa Martínez va dir que "ara semblava que fos un guardaespatlles d'en Xavi Codina, aquí darrere seu, mentre parlava". Ell ho va fer poc, va agrair l'acte a tothom i es va traslladar a descobrir les lletres del seu nom, amb les quals es va batejar el pavelló.