L'atreviment del nouvingut Leganés, a l'estil del Rayo Vallecano de temporades anteriors, no va servir per doblegar un Barça que, a diferència del que és habitual en ell, va aconseguir una folgada victòria per haver aprofitat diverses accions de contracop, ocupant els espais que deixava un conjunt que pressionava molt amunt. Sigui com sigui, els de Luis Enrique van consumar de manera contundent la seva setmana de redempció després de caure contra l'Alabès el dissabte anterior i després de castigar amb duresa el Celtic a Champions; ahir, en un horari ben estrany, a la una del migdia, va fer el mateix amb el Leganés en la seva visita a Butarque, per 1 a 5.

Una vegada més, Luis Enrique va apostar per les rotacions en el seu onze inicial. A l'absència ja coneguda de Busquets al centre del camp (no estava ni convocat) es va sumar la de Sergi Roberto, que va ocupar plaça a la banqueta. Les dues circumstàncies van afavorir una modificació de dibuix amb defensa de tres integrada per Piqué, Mascherano i Umtiti.

Sentència a la primera part

L'experiment tenia un xic de gosadia davant un rival que estava disposat a mossegar des de l'arrencada sense preocupació per les conseqüències. Així, els blanc-i-blaus van apostar per una pressió que dificultava les sortides visitants. La idea era marcar un gol matiner i resistir. Homes com Neymar i Iniesta no es trobaven còmodes en la conducció, i a les pèrdues els seguien ràpids contraatacs del Leganés, que portaven perill pels extrems i trobava en el brasiler Gabriel el canalitzador del joc d'atac. Un centre seu el va rematar de cap Medjani per damunt del travesser. Calia algú que encengués la llum del Barça i aquesta vegada es van encarregar de fer-ho Messi i Suárez. No havien avisat, no havien intimidat, però van aparèixer per reinventar el relat dels fets.

Al cap de 15 minuts l'estrella argentina va baixar fins a camp propi per enviar de primeres una passada en profunditat a l'uruguaià. Van iniciar llavors els dos una carrera desbocada en paral·lel que va acabar a l'àrea, amb el primer empenyent a la xarxa l'assistència del segon (0-1).

Ja amb la tranquil·litat d'anar a davant i amb els amfitrions disposats a seguir intentant-ho, l'equip blaugrana va començar a trobar-se còmode. Insua va obligar al lluïment del seu company Serantes en una pilota desviada, mentre que Suárez i Messi van tornar a trobar-se. Va ser a la mitja hora. Una pilota morta la va caçar el 10, i a l'ombra de la mitja lluna va anar driblant contraris fins arribar a Serantes. Davant la tessitura d'acabar ell l'acció o regalar-li el gol a Suárez, va elegir la segona (0-2).

Faltava Neymar per marcar en l'anomenada MSN, i va complir amb el seu paper. Ho va fer al tall del descans quan va posar l'agulla a una jugada que, de nou, havia començat amb la combinació dels seus dos companys d'atac (0-3). Tot sentenciat, malgrat la qual cosa la grada va acomiadar els seus a descans cridant "Lega, Lega".

A la tornada, el Leganés va sortir voluntariós i Koné va posar a prova Ter Stegen. Menys van necessitar els blaugrana per augmentar el compte. En el seu primer acostament, Bustinza va fer caure clarament Neymar a l'àrea. Messi va transformar amb encert el penal (0-4). A partir d'aquell moment, des de la banqueta es va començar a mirar de reüll el partit contra l'Atlètic de Madrid de dimecres. Alcácer va reemplaçar Suárez; Arda Turan, Rakitic i Denis, Iniesta. Aquest últim canvi va arribar poc després del golàs de la tarda, a càrrec de Rafinha, amb un xut imparable des de la frontal amb destinació a l'escaire (0-5).

Fins al final, els de Garitano van buscar amb orgull la diana de l'honor, i aquesta va acabar arribant quan quedaven deu minuts gràcies a un impecable llançament de falta de Gabriel. Va ser el colofó a una jornada ja històrica, la primera en la qual el Barcelona va trepitjar Butarque.