Andrea Carmona, una manresana de 14 anys resident a Fonollosa i que estudia tercer d’ESO a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, és una de les joves promeses de gimnàstica artístia en el territori català. El juny passat va prendre part en l’europeu júnior que es va fer a la capital suïssa, a Berna, i va obtenir una meritòria dotzena posició. Aquest cap de setmana havia de participar en el prestigiós Memorial Blume, però en el moment de l’entrevista era dubte per unes molèsties al genoll dret que arrossega des de fa dies.

Quan et vas iniciar en el món de la gimnàstica artística?

Vaig començar ja des de ben petita, quan tenia vuit anys. Anteriorment feia balls de saló, però la meva cosina Anna Maria em va fer descobrir la gimnàstica. Em va agradar tant que ho vaig voler provar, i va ser llavors quan em vaig apuntar a l’Egiba.

El maig passat vas debutar amb la selecció estatal júnior en un encontre davant Romania a Alcorcón. Com ho vas viure?

Al principi tenia moltes ganes, però també nervis en la meva primera competició amb Espanya. Al final crec que ho vaig fer força bé, ja que vaig ser tercera en l’exercici de terra.

Un mes després vas prendre part en un campionat d’Europa, a Berna. Amb quins objectius arribaves a la competició?

No tenia cap objectiu pel que fa a resultats, simplement volia gaudir d’una nova experiència i fer-ho el millor possible per demostrar als meus entrenadors que m’han ensenyat de manera correcta.

I vas finalitzar el campionat en dotzena posició...

Sí, i crec que és un bon resultat, ja que vaig ser la millor de l’equip estatal, tot i ser una de les gimnastes més joves.

Aquest cap de setmana prendràs part en el prestigiós Memorial Blume juntament amb algunes de les millors gimnastes del món. Com ho afrontaràs?

Bé, tinc unes molèsties al genoll dret que ja em van fer perdre una competició a Londres, i no sé si seré a temps de participar-hi. En tot cas, ho afrontaria amb molts nervis però també amb orgull, ja que competiria amb noies que han participat als Jocs Olímpics i podria aprendre d’elles.

Quina és la teva rutina d’entrenaments?

Ens entrenem cada dia en jornades de matí (de les 12.30 fins a les 14.30 hores) i tarda (de les 18 fins a les 20.30 h), a excepció dels dijous i dissabtes a la tarda i dels diumenges, dies en què tenim descans. Aquests horaris els hem iniciat aquest any, ja que les temporades passades només ens exercitàvem a la tarda.

Quin és l’aparell que tens més dominat?

El que em surt millor i m’agrada més és l’exercici de terra, ja que és el que dura més, i per tant tinc més temps per demostrar les meves habilitats.

I el que et costa més?

Crec que he de millorar en les paral·leles i la barra, ja que hi ha alguns elements als quals encara els he de perdre la por, però estic segura que amb el suport dels entrenadors i de la família ho acabaré superant sense problemes.

T’has marcat alguns objectius de futur?

Com a gairebé totes les gimnastes, m’agradaria participar en uns Jocs Olímpics, seria un somni fet realitat.

Tens alguna gimnasta com a referent?

La que m’agrada més és la nord-americana Simone Biles, ja que domina tots els aparells amb claredat, especialment el de terra. També em fixo bastant en la suïssa Giulia Steingruber, que va quedar tercera en salt i quarta en terra als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.