El pilot alemany Nico Rosberg va resistir la pressió que va exercir sobre ell durant tota la cursa el seu company en l'equip Mercedes i anterior campió del món, el britànic Lewis Hamilton, i va assegurar el seu primer ceptre mundial, en finalitzar segon a la cursa d'Abu Dhabi, la darrera del campionat, disputada ahir al circuit de Yas Marina. El corredor de Wiesbaden, que emula el seu pare, campió el 1982, va haver de resistir en les últimes voltes la pressió de Sebastian Vettel i de Max Verstappen, que li haurien pres del títol en cas d'haver-lo avançat, en una maniobra de Hamilton, alentint expressament el seu ritme, que va ser criticada posteriorment pels responsables de Mercedes.

Així, un cop acabada la prova, el cap d'equip, Toto Wolf, va afirmar que Hamilton havia desobeït les ordres d'augmentar el ritme de cursa per impedir que Vettel i Verstappen s'acostessin a Rosberg. Segons Wolf, «podíem deixar-los córrer i tenir menys regles, però la conseqüència seria que guanyaríem menys curses i estaríem perdent campionats, ja que hi ha persones més intel·ligents al mur». Així, «hi ha hagut una situació en què hem calculat que perdríem la cursa, ja que [Lewis] anava cada cop més lent. Aquí és on hem decidit intervenir i ell ha decidit ignorar-ho. Només hi ha una pregunta: això estableix un precedent per al futur?».

Valentia de campió

Fora de polèmiques, Rosberg va demostrar valentia durant la cursa d'ahir, sobretot a mitja cursa en un avançament perillós a Max Verstappen que li hauria pogut costar el campionat. L'alemany sabia que havia de recuperar la segona posició per no tenir problemes posteriors amb els Red Bull i amb els Ferrari, un cop que Hamilton ja s'havia escapat endavant. Però no tot estava fet. En les voltes finals, quan Hamilton va ralentir el ritme, va haver de resistir l'atac de Vettel, que anava amb millors pneumàtics, i d'un Verstappen que anava més just, ja que havia expremut la goma de compost supertou. Tot i això, els cinc darrers girs van estar plens d'emoció i fins al final no es va determinar qui era el guanyador. De fet, Hamilton va deixar, per ràdio, «perdré el mundial però no vull perdre aquesta cursa». I de fet, així va ser. Dels espanyols, Fernando Alonso va acabar desè, amb un punt més, i Carlos Sainz va haver-se de retirar en rebre l'impacte del Renault de Joylon Palmer.

En el nom del pare

Un cop assegurada la victòria, Rosberg va recordar el triomf del seu pare, Keke, sota bandera finlandesa, el 1982. Va afirmar que «estic molt orgullós d'haver aconseguit la mateixa fita que ell». Ja sobre la cursa, «definitivament no ha estat la més divertida que he tingut, amb Max pressionant a l'inici i ell i Sebastian acostant-se, al final. L'última volta no ha estat gens agradable i m'alegro que tot hagi acabat. Vull dedicar la vitòria a la meva dona». Al final, també va voler ser cortès i «donar les gràcies a Lewis [Hamilton]. Felicitats. Ha estat difíicl superar-te».

Nico Rosberg és el tercer alemany, després dels set títols de Michael Schumacher i dels quatre de Sebastian Vettel, que guanya el mundial de Fórmula 1. A més, es tracta del segon pilot que es proclama campió i emula la fita del seu pare. El primer va ser el britànic Damon Hill, guanyador el 1996, que va repetir la fita del seu pare, Graham, guanyador el 1962 i el 1968 i ostentador de la triple corona, ja que també havia gua-nyat les 500 Milles d'Indianapolis i les 24 Hores de Le Mans. De moment, a Nico Rosberg encara li falta recorregut per superar-ho.