L'any 2016 serà recordat per tots els seguidors de l'Espanyol com la primera etapa del nou president, Chen Yansheng, al capdavant del club, que ha renovat les aspiracions de l'entitat i l'ha sanejat econòmicament, canviant completament el guió d'eres anteriors, més convulses.

El magnat asiàtic, líder de Rastar Group, ja ha desemborsat 144 milions d'euros per alleujar les tensions financeres blanc-i-blaus.

A més, aquest estiu ha invertit 16 milions a reforçar la plantilla de l'entrenador Quique Sánchez Flores i ha renovat les metes: l'objectiu, quedar entre els deu primers.

L'Espanyol ha canviat a tots els nivells el 2016, que va arrencar amb el tècnic Constantin Galca rellevant a la banqueta el destituït Sergio González.

Malgrat aquesta aposta, el rendiment esportiu del bloc no va il·lusionar: la gran aspiració era la permanència i les sensacions, grisos com en els últims temps.

Chen Yansheng ha donat un aire nou a l'Espanyol i ara, a més de la bona salut institucional en matèria econòmica, l'equip és novè en la classificació amb 22 punts, a sis de la zona europea de la taula.

La dinàmica és positiva, però la golejada en el derbi contra el Barcelona (4-1) i l'eliminació a la Copa contra l'Alcorcón, un equip de la part baixa de Segona A, l'entelen.

El 2016 ha de ser el primer gran pas de l'Espanyol del futur, i així ho entenen des de totes les esferes de l'entitat.

L'objectiu en la temporada 2016-17 és quedar entre els deu primers, tots ho assumeixen i ho repeteixen, però en el futur, potser en la 2017-18, classificar-se per a Europa ja passaria a ser la prioritat.

Aquests dotze mesos han deixat nombroses comiats destacables en el relat anual blanc-i-blau, doncs el 20 de gener l'expresident Joan Collet anunciava el seu adéu després de més de tres anys en el càrrec, i dos dies després el director esportiu Oscar Perarnau renunciava per motius personals, i encara que el club volia retenir-lo, no va poder.

Ángel Gómez, segon de Perarnau, va ocupar el seu lloc fins que va ser destituït el 28 de novembre, i Jordi Lardín, exfutbolista i coordinador del futbol base, és ara el líder de la direcció esportiva de l'entitat i afronta un mercat d'hivern tranquil, en el qual no es preveuen grans moviments.

Molt més trist va ser l'adéu de Ramon Condal, president de l'Espanyol entre els anys 2011 i 2012.

El dirigent, i un dels màxims accionistes fins a la venda de les seves participacions a Chen Yansheng, va morir el 26 de juliol, als 78 anys d'edat, i va ser, sens dubte, la pitjor notícia a nivell institucional.