Cinc trets a porta, tres gols. Així ha tombat avui el Barcelona (3-0) a La Lliga Santander l'Athletic Club, que ha quallat una molt bona primera part en un escenari tan complicat com el Camp Nou i, encara que s'ha anat diluint en la segona meitat, no ha merescut tant de càstig.

Amb el duel de dimarts que ve a l'horitzó -el Barça es juga el pas a la final de Copa del Rei contra l'Atlètic de Madrid- ha sortit el conjunt blaugrana.

Luis Enrique ha reservat d'entrada Luis Suárez i encara ha pogut estalviar Messi l'última mitja hora de partit, en un canvi pactat amb l'argentí, pensant en la cita copera davant el conjunt madrileny.

No ha estat el dia de Gorka Iraizoz, afusellat en el primer gol local, però que ha pogut fer més en els altres dos. I això que, per joc, l'Athletic ha estat millor que el Barça en aquests primers 45 minuts, en què ha disposat de diverses ocasions clares per batre Ter Stegen.

Bon punt ha començat el partit, Raúl García enviava una mitja volta al pal i, als deu minuts, Williams rematava de cap fora, sol davant de Ter Stegen, un centre des de l'esquerra de Laporte.

El porter alemany del Barcelona s'encarregaria d'avortar les dues següents: un mà a mà amb Williams, després de superar el davanter de l'Athletic a Piqué per velocitat, i un tret des de la frontal de Raúl García.

Els blaugranes, amb els seus habituals problemes per superar la pressió asfixiant dels d'Ernesto Valverde a dalt, han necessitat molt menys per marcar.

Entre Messi i Neymar han portat tot el perill a la meta defensada per Iraizoz. I ja se sap, quan Leo i Ney estan inspirats i es busquen constantment, no fa falta molt més.

Una jugada personal del punta brasiler acabava amb la rematada a gol, de primeres, de Paco Alcácer, als 18 minuts. El davanter valencià tornava a marcar en Lliga nou mesos després.

Messi s'ha encarregat de fer el segon, a cinc per al final de la primera part al sorprendre Iraizoz, en un llançament de falta escorat que el porter de l'Athletic s'ha menjat, en esperar-se el centre i no la rematada a porta del geni.

Però els biscaïns encara podrien haver-se'n anat al vestidor amb un tercer gol en contra. No ha estat així, perquè Neymar ha travessat massa el seu tir després de fer un meravellós eslàlom per la banda esquerra en el que ha deixat assegut a San José, en la jugada que tancava el primer acte del partit.

Rafinha inaugurava la segona meitat amb un cop de cap que pegava a l'exterior de la xarxa de la porteria de Iraizoz, però havia d'abandonar el camp poc després.

Ter Stegen li causava una aparatosa ferida a la cara amb els tacs de la seva bota en una sortida i el migcampista brasiler, que no parava de sagnar, no ha pogut seguir.

Rakitic era l'encarregat de substituir-lo. Ha estat el segon canvi de Luis Enrique, doncs al descans, el preparador asturià donava entrada a Mascherano per rellevar a Piqué, amb una sobrecàrrega a l'adductor esquerre.

Mentrestant, Valverde seia a Lekue i es jugava la carta de Aduriz, reservat en les seves dues últimes visites al Camp Nou. Tot i això, l'Ahtletic ha estat un equip estèril a dalt després de la represa.

El Barça ho ha tingut fàcil a la segona part. Neymar i Messi han rematat desviat abans que el rehabilitat Aleix Vidal, en jugada personal, batés a Gorka amb la col·laboració del porter visitant, per fer el 3-0. El propi Aleix ha pogut fer el quart poc després, però aquesta vegada sí que s'ha trobat amb l'oposició d'Iraizoz.

Els catalans no han patit, malgrat no comptar amb Messi l'última mitja hora. Eraso, que ha disparat molt desviat sol davant Ter Stegen, i Muniain, que ha posat a prova el porter local en el temps afegit, han portat tot el perill, en aquesta segona meitat, d'un Athletic que a poc a poc ha anat perdent manxa.

- Fitxa tècnica:

3 - Barcelona: Ter Stegen; Aleix Vidal, Piqué (Mascherano, min.46), Umtiti, Mathieu, André Gomes, Rafinha (Rakitic, min.54), Arda, Messi (Sergi Roberto, min.64), Paco Alcácer i Neymar.

0 - Athletic Club: Iraizoz; De Marcos, Yeray, Laporte, Balenziaga; San José (Beñat, min.59), Iturraspe, Raúl García (Eraso, min.74), Lekue (Aduriz, min.52); Muniain i Williams.

Gols: 1-0: Paco Alcácer, min.18. 2-0: Messi, min.40. 3-0: Aleix Vidal, min.67.

Àrbitre: González González (Comitè de Castella-Lleó). Va mostrar targeta groga a Piqué (min.22), Iturraspe (min.26), De Marcos (min.33) i Laporte (min.70)

Incidències: Partit del vint-i-unena jornada de LaLiga Santander, disputat al Camp Nou davant 83.884 espectadors.