El cinema i l'esport han tingut bona relació en el decurs de la història. Tots dos s'han unit sovint per recrear històries més o menys afortunades, algunes basades en la realitat i d'altres sorgides de la imaginació dels guionistes, en què, sobretot, s'han narrat les aventures de protagonistes que aconsegueixen, o no, els seus objectius després de grans esforços o també s'aprofiten els subterfugis que permeten algunes activitats esportives.

Força d'aquests llargmetratges han estat premiats per l'Acadèmia de Hollywood, la mateixa que entregarà els guardons la propera matinada. Ja que l'espectacle el creen els nord-americans, els esports més populars en aquell país són els que s'enduen la palma. El futbol americà o el beisbol apareixen a la llista, tot i que és la boxa la que s'endú l'Oscar a l'esport més utilitzat i premiat.

Quatre com a màxim

D'aquesta manera, les pel·lícules de temàtica esportiva amb més premis han estat dues: Million Dollar Baby (2004), de Clint Eastwood, i Carros de foc (1981), de Hugh Hudson. La primera explica la història d'una cambrera que vol ser boxadora professional. Va rebre els premis a la millor pel·lícula, millor actriu (Hillary Swank), millor director (el propi Eastwood) i millor actor secundari (Morgan Freeman). Amb ella es conclou tot un seguit de pel·lícules sobre boxa que sempre han agradat a l'Acadèmia.

Així, en anys anteriors trobem Rocky (1976), amb tres guardons, entre els quals el de millor pel·lícula i millor director (John G. Avildsen); Toro Salvaje (1980), amb dos premis, com ara el de millor director per a Robert De Niro; The Fighter (2010), amb reconeixements per als actors secundaris Christian Bale i Melissa Leo i Marcado por el odio (1956), una cinta sobre la vida de Rocky Graziano interpretada per Paul Newman i que va obtenir dos reconeixements en apartats tècnics.

L'altra pel·lícula esportiva amb quatre Oscar és la recordada Carros de Foc, la història dels atletes britànics preparant-se per als Jocs de París 1924. La cèlebre música de Vangelis va ser premiada. També va ser considerada la millor pel·lícula i va rebre els guardons al millor guió original i al millor disseny de vestuari.

L'atletisme, l'esport rei en els Jocs Olímpics, només va ser reconegut aquella vegada en les 88 cerimònies que han tingut lloc fins ara. Comparteix posició amb el ciclisme i el beisbol. En el primer cas, la pel·lícula guardonada va ser Breaking Away (1979), a la qual es va reconèixer el seu guió original. Pel que fa al beisbol, el 1942 es va premiar The Pride of the Yankees, amb el mític Gary Cooper en el repartiment. Li van reconèixer la millor edició. Curiosament, enguany el premi Laureus -l'Oscar dels esports- al millor equip ha reconegut un club de beisbol, els Chicago Cubs.