El llegendari futbolista francès Raymond Kopa, una de les estrelles històriques del Reial Madrid, amb el qual va guanyar tres Copes d'Europa, ha mort aquest divendres als 85 anys, segons informen els mitjans francesos. El diari regional "Le Courrier de l'Ouest" ha avançat la notícia de la mort de qui va ser també davanter del Stade Reims. Kopa ha mort a les 08.15 després de ser hospitalitzat diumenge passat com a conseqüència d'una recaiguda en una llarga malaltia.

Raymond Kopaszewski va néixer a la localitat n-ud-les-Mines, al nord de França, a l'octubre de 1931, i en 1958 es va convertir en el primer futbolista francès a aconseguir la Pilota d'Or. Considerat a França com l'autèntic precursor de Michel Platini o Zinedine Zidane, el seu fitxatge pel Reial Madrid el 1956 procedent de l'Stade Reims, les dues grans potències futbolístiques d'Europa a mitjans de la dècada dels cinquanta, va ser una de les primeres operacions mediàtiques .

Kopa també va viure dies de glòria a la selecció francesa, amb la qual va brillar al Mundial de 1958 -el que va il·luminar el mite de Pelé-, quan va ser elegit millor jugador del torneig malgrat que el seu company Just Fontaine va establir el rècord encara vigent de gols marcats, amb 13.

Criat en el si d'una família de polonesos que van emigrar a França per treballar a la mina, el propi Kopa va perdre dues falanges treballant com a jove miner. Va cridar l'atenció dels observadors en un concurs nacional en què va quedar segon en 1949, i, després de dos anys al club Angers, va signar pel Stade Reims.

Després de perdre la final de la Copa d'Europa precisament contra el Reial Madrid, signa amb els blancs per unir-se a Di Stéfano i formar al costat de Rial i Gento una de les davanteres més temibles de tots els temps. Com madridista va guanyar tres Copes d'Europa i dues lligues en les tres temporades que va jugar a Espanya, abans de tornar a l'Stade Reims el 1959.

Tercer en la Pilota d'Or de 1956 i 1957, per fi ho va aconseguir el 1958, abans de ser segon l'any següent.

En 1967, es va retirar a l'Stade Reims, als 36 anys.