«Vull acabar el que fa dos anys vaig començar amb molta il·lusió, i que no vaig poder continuar per la brutal sacsejada del terratrèmol. Sí, torno al Nepal i torno al Makalu». Núria Picas ha desvelat el seu destí a l'Himàlaia aquesta primavera. El cim que vol intentar coronar d'aquí a unes setmanes és el Makalu, el cinquè més alt de l'imponent serralada on s'aixequen les muntanyes més altes del planeta.

Núria Picas es prepara aquests dies a fons (ahir era a Montserrat) per arribar en condicions òptimes a una expedició que serà de nou del tipus lleuger, com la que van planificar fa dos anys amb Ferran Latorre, barceloní però osonenc d'adopció, al qual només li queda l'Everest per haver pujat dalt dels 14 vuil mil. «Aquest cop no hem pogut anar junts, perquè ara el Ferran està més implicat en el seu projecte». Ell va ascendir al Makalu el maig de l'any passat.

Aquesta vegada qui estarà al costat de Picas serà el berguedà Xavi Batriu, bomber del Parc de Prats de Lluçanès: «amb ell estem molt animats i mirarem de poder culminar aquest repte pendent, és tancar un cercle i, sobretot, el que volem és gaudir plenament de la gran aventura que viurem».

El punt de partida serà «el dia 17 d'abril, quan marxarem de Barcelona, i l'aproximació cap al Makalu la portarem a terme amb un trekking per la vall de l'Everest, que serà inèdit, i en el qual pujarem tres colls de 6.200 metres per adaptar el cos a les alçades, i ens hi acompanya el manresà Salva Figueras».

Núria Picas té un palmarès de gran prestigi a les cites de la competició de proves de muntanya i, sobretot, en les de quilometratge més llarg, les ultratrail. En el seu palmarès hi figuren els títols de campiona del 2014 i el 2015 de l'Ultra Trail World Tour. Però els seus inicis esportius van ser en l'escalada per influència dels seus pares i precisament va ser arran de fer-se mal a Montser-rat que es va acabar decantant pel món de les curses.

El vincle sentimental

Tornar al Makalu esdevé per a Picas mantenir un lligam amb el Nepal, país amb el qual ha col·laborat amb campanyes solidàries arran del sisme del 2015, i tenir present el record del seu pare. I és que Gabriel Picas, a les dècades dels 60 i dels 70 del segle passat, va formar part del grup d'alta muntanya del Centre Excursionista Comarca de Bages (CECB), que va organitzar grans expedicions i precisament va coronar el Makalu el 1976.

Núria Picas ha heretat l'amor per la muntanya i l'escalada, i el seu cim més alt va ser l'assolit el 2002, l'Huascarán (6,868 m.), als Andes peruans.

Millor catalana del 2015

La trajectòria de Núria Picas molt sovint s'ha comparat amb la d'un Kilian Jornet, rei de les curses i de l'esquí de muntanya, que també té pendent atacar un vuit mil, en el seu cas, l'Everest. Els mèrits de Picas en les ultra trails l'han fet ser molt reconeguda, i el 2015 va ser premiada com la millor esportista femenina de Catalunya de l'any. En la categoria masculina va ser guardonat Gerard Piqué, defensa central del FC Barcelona.

Als 40 anys, Núria Picas té al currículum victòries en un seguit de curses d'arreu del món, com la del Mont Fuji, la del Grand Trail dels Templiers, el Raid a l'Illa de la Reunió i ha estat segona, dues vegades, de la mítica Ultra del Mont Blanc. Més a prop, Picas ha guanyat quatre cops en les seves diferents participacions a l'Ultra Pirineu, la prova que té lloc cada setembre al Parc del Cadí Moixeró i que abans era coneguda com la Cavalls del Vent. Picas, estretament vinculada a les muntanyes del Bages i el Berguedà, ara es posa a punt per a un repte pendent i que és majúscul.