La quarta edició del Festival Internacional de Cinema Documental Offside Fest ja ha donat el tret de sortida aquesta setmana a Barcelona. Fins al proper diumenge, dia 26, projectarà una trentena de documentals sobre el futbol, que indaguen en clubs icònics com la Juventus, el proper rival del Barça en la Lliga de Campions, en la revolució del futbol islandès o en la història del jugador gallec Santiago Formoso. En total, es projectaran 17 llargmetratges i 10 curts, com ara Black & White Stripes, sobre la Vecchia Signora, i Les bleus, que relata la història dels darrers vint anys de la selecció francesa.

El mític Cosmos

La inauguració del festival va tenir la presència de l'exjugador del New York Cosmos Santiago Formoso, que va arribar a jugar al costat d'estrelles com Pelé, Beckenbauer i Cruyff. Ell protagonitza el documental Alén do Cosmos, que «rescata una història que havia quedat molt amagada», segons va afirmar el director del festival, Oriol Rodríguez. Aquesta és una de les tres produccions espanyoles que competeixen en la nova categoria d'aquesta edició, la secció oficial nacional, al costat de The other kid, el somni d'un nen ugandès que vol ser com Fernando Torres, i el seguiment del Nàstic de Tarragona en el seu ascens de fa dues temporades a Segona A.

El primer de tot l'estat

Seguint l'exemple de certàmens internacionals com 11mm de Berlín i Cinefoot de Rio de Janeiro, l'Offside Fest és el primer festival independent de cinema futbolístic de l'estat, la quarta edició de la qual sembla que serà la millor de les quatre que s'han celebrat fins ara.

Rodríguez explica que «hem ampliat programació i, encara que el futbol té molta importància en el dia a dia de la nostra societat, paradoxalment aquests documentals tenen molt poc recorregut comercial».

El festival ha rebut en els primers dies la visita d'Arnór Gudjohnsen, pare de l'exjugador del Barça i primer mite del futbol islandès amb motiu del documental Inside a Volcano, que explica el miraculós ascens de la selecció islandesa de futbol, quartfinalista a l'última Eurocopa. També hi haurà cintes sobre figures com Zlatan Ibrahimovic, George Best, Jorge Sampaoli, Mbark Boussoufa i el primer guanyador de la Pilota d'Or, sir Stanley Matthews.

El cine Maldà de Barcelona acollirà totes les sessions fins avui i també del dijous 23 al diumenge 26, amb l'excepció del divendres 24 de març, dia en què l'Antiga Fàbrica Estrella Damm acollirà el festival. Trobareu més informació a www.offsidefest.com.