Quan tot semblava indicar que Novak Djokovic i Andy Murray dominarien la temporada de tennis aquesta temporada, la baixa forma del serbi i les lesions de l'escocès han ajudat que siguin dos veterans, Roger Federer i Rafa Nadal, els que hagin fet reviscolar la seva vella rivalitat, que de moment domina el manacorí per 23 triomfs a 13. De moment, l'helvètic ha sortit triomfador en els dos partits jugats aquesta temporada, la final de l'Obert d'Austràlia (6-4, 3-6, 6-1, 6-3 i 3-6) i als vuitens de final d'Indian Wells (6-2 i 6-3), dos tornejos que ell mateix es va endur a casa.

El partit d'avui té un un precedent històric més llunyà. Es tracta de la final del mateix torneig del 2005, en què també va guanyar Federer. Aleshores, les finals dels Màsters 1.000 eren al millor de cinc sets i el suís va guanyar per 2-6, 6-7, 7-6, 6-3 i 6-1, remuntant dos sets en contra. Segons ell mateix, aquell va ser «un partit èpic i un punt d'inflexió en la seva carrera».

En els duels d'aquesta temporada s'ha pogut veure un Federer que no allarga gens els punts, coneixedor de la superioritat de Nadal en els intercanvis. Això li ha donat molts rèdits, però caldrà veure si se'n surt davant d'un adversari cada dia més rodat i que va fer una bona semifinal davant de l'italià Fabio Fognini. El mallorquí no ha pogut guanyar mai aquest títol, tot i que ha arribat quatre vegades a la final. Abans del torneig, va dir que «a Miami he perdut més del que hauria hagut de fer». Avui ho pot arreglar.