El president i els consellers del Bàsquet Manresa van explicar ahir, com ja havien fet dimarts, les raons per les quals aposten per seguir a l'ACB. I una de les més importants és reduir deute. «Estem en el millor moment econòmic», va repetir el president, Jaume Arnau. Una afirmació que Albert Cots va explicar perquè no hi haguessin malentesos: «diem el millor moment perquè és el menys dolent. El Bàsquet Manresa ha estat un malalt terminal molts anys. Avui seguim a la UCI però amb les constants estables. Aviat podrem pujar a planta, però seguim a la UCI». Per assegurar la supervivència del club, Cots va recordar que han hagut de fer coses increïbles: «hem arribat a vendre samarretes a 6 euros en un Barça-Espanyol».

On és el planter?

Com era d'esperar, els aficionats reclamaven ahir explicacions esportives, saber què ha passat aquesta temporada amb l'equip, també en les anteriors, i com s'afronta el futur. I els dirigents van explicar com n'és de complicat treure jugadors del planter, una aposta que semblava abandonada. «Si els que tenen molts calés no generen planter: ni el Barça, ni el Baskonia, ni el Madrid, que li vam fer el planter nosaltres, amb Sergi Llull. Nosaltres, a més de tenir menys calés, hem de ser més llestos que els altres?», es preguntava el conseller Fèlix Salido.

El gerent del club, Carles Sixto, va explicar els moviments que està fent l'ICL Manresa per tenir una columna vertebral d'equip recognoscible i que duri en el temps: «fa tres anys, la màxima prioritat era el planter, quan va arribar Pere Romero, com ho havia estat amb Jordi Ardèvol i Pere Capdevila. Per exemple Oriola va marxar a Sevilla perquè li oferien el doble que nosaltres després de ser a LEB. Aquest estiu li vam fer una oferta altíssima però va aparèixer el València i la va millorar. Aquest any tenim jugadors lligats: Lluís Costa, Miquel Salvó, que ha fet un bon any a LEB, Pere Tomàs, Jordan Sakho... S'està intentant». Entre els jugadors de futur que va citar també hi ha el serbi Petar Aranitovic, de només 22 anys.

Que no marxi el talent

El club també ha pogut retenir jugadors en aquest tram final de temporada, un cop confirmat el descens esportiu. «Des que hem perdut la categoria, ens han vingut a buscar jugadors i no han volgut marxar. I ens hauríem estalviat diners», va assegurar el president, Jaume Arnau.

Retenir talent, van explicar, és complicat. Carles Sixto va posar els exemples de DJ Seeley i Davin White, que van arribar en temporades anteriors a meitat de curs i a l'estiu van marxar: «no els podíem lligar per més temps». Dos jugadors que després han triomfat en aquests de més categoria.