Després de tres jornades de festa per als esprintadors a Sardenya, la caravana del Giro salta a una altra illa, a Sicília, per donar descans al cos abans del primer examen dels favorits a la carretera volcànica de l'Etna.

El colombià Fernando Gaviria va dormir abraçat a la maglia rosa que va estrenar a Càller al passat diumenge, però l'honor s'esfumarà en el negre paisatge volcànic de l'ogre de foc sicilià. El seu compatriota, i "escarabat" Nairo Quintana, acudeix a la cita a 23 segons del rosa, empatat amb tots el seu enemics, els Nibali, Thomas, Landa o Dumoulin.

Va passar la glòria per al sorprenent austríac Lukas Postlberger, per a "El Goril·la" Greipel i passarà pel "míssil" Gaviria. I arriba per l'alta jerarquia la quarta etapa entre Cefalú i l'Etna, allà on Alberto Contador va cordar el Giro de 2011, després cancel·lat pel positiu del madrileny al Tour 2010.

Caretes fora. El cim de l'Etna, a 1.800 metres d'altitud, deixarà en evidència als que no hagin arribat en forma al Giro i farà un primer filtre de la general. En aquests casos es diu que no se sabrà el nom del guanyador final, però se'n pot eliminar a més d'un.

Ha considerat oportú l'organització considerar la jornada de mitja muntanya, que inclou a meitat de recorregut la pujada de Portella Morta, de segona categoria, costa molt estesa, però molt llarga, més de 30 quilòmetres, apta per escalfar les cames i llimar les forces del gran grup abans d'enfilar l'Etna, on esperen 18 quilòmetres al 7 per cent. No serà el principal mur de la present edició, però és el primer jutge.

Si algú arriba amb motivació especial a les etapes sicilianes, aquest és Vincenzo Nibali, qui tractarà de lluir-se a la seva terra, a la seva ciutat davant la seva família i en l'escenari que el va veure néixer com a ciclista. El "Tauró de Messina" serà la roda a seguir per Quintana i resta de favorits.

La primera setmana completa del Giro del Centenari no només tindrà l'al·licient de l'Etna, sinó que diumenge espera la paret del rocós Blockhaus, on les diferències poden resultar apreciables.

No tota la setmana serà un martiri per als velocistes, que podran tornar a donar espectacle dimecres a Messina, a les portes de la casa de Nibali. Greipel i Gaviria, amb permís de Pöstlberger, podran desfer l'empat.

També hi haurà dos finals amb trampa, aptes per a sorpreses d'última hora. El primer, dijous a Terme Luigiane, amb una pujada de 2 kms al 5,3 per cent en una jornada marató de 217 quilòmetres, ja a la península; i el divendres, 224 quilòmetres amb arribada previsible a l'esprint.

Dissabte, el terreny es complica al final amb l'arribada a Peschici, 1,5 kms al 5,7. Un aperitiu per al diumenge. Ni més ni menys que el Blockhaus, una roca de 13,6 kms al 8,4 en una etapa curta, de 152 km, però explosiva en què les debilitats quedaran en evidència.

El gran grup va reposar a Sicília després del trasllat des de Sardenya. Les dues illes no s'incloïen al Giro des de 1961. El ciclista més feliç, Fernando Gaviria, de rosa en el seu debut al Giro i en una carrera de tres setmanes. Va passar a la història a Cagliari en ser el quart colombià líder. El van precedir en tal honor Rigoberto Urán, Nairo Quintana i Esteban Chaves.